Actualitate SĂNĂTATE

Criza de la Spitalul Râmnicu Sărat, lovitură cu mantă la Urgențele Spitalul Județean. Autoritățile caută soluții cât timp bolnavii sunt plimbați cu targa de la Râmnic la Buzău

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Buzău confirmă situația dificilă de la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, unitate care nu își mai poate trata pacienții cazuri grave, pentru că nu mai are radiologi, iar la ATI este acoperită doar o jumătate de normă. În ultima vreme toate urgențele chirurgicale, dar și alte cazuri grave au fost direcționte către Spitalul Județean Buzău, dar, situația generează efecte în lanț,  cum ar fi supraaglomerarea Unității de Primire Urgențe de la SJU Buzău.

”Este o situație mai delicată la Râmnic, este deficit foarte mare de medici la ATI și Radiologie. Spitalul Județean de Urgență  a preluat pacienții de la Râmnic, tot ce înseamnă chirugie și cazuri grave. Sunt aduși la Spitalul Județean de Urgență care, de asemenea, se confruntă cu deficit de medici în specialitatea ATI.” a declarat pentru șansanews.ro, directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

Conducerea Spitalului Județean a semnalat criza care se prefigurează din cauza supraaglomerării și a cerut Direcției de Sănătate Publică să găsească soluții. Subiectul a fost discutat, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei întâlniri la care au participat conducerile celor două spitale, reprezentanți ai DSP și Instituției Prefectului.

”Împreună cu factorii decizionali de la nivelul județului, am avut, .., o ședință de lucru cu cele două unități sanitare. S-a convenit asupra faptului ca, pentru o perioadă, sperăm noi cât mai scurtă, toate cazurile să fie aduse la nivelul Spitalului Județean de Urgență Buzău. Cei doi directori medicali să aibă o colaborare fructoasă și să aibă grijă de pacienții care vin. Știu că se depun eforturi din partea managerului de la Râmnicu Sărat pentru identificarea unor medici cu specialitatea ATI și ni s-a comunicat ca așteaptă răspunsuri din partea dumnealor. Sperăm că autoritatea publică locală să susțină să fie aduși și plătiți măcar pentru contractele de gărzi.” a adăugat Cristina Ungureanu, director DSP Buzău.

O declarație pentru Focus FM a purtătorului de cuvânt al Spitalului Municipal Râmnicu Sărat, Alex Boteanu, arată că deficitul de medici din unitate este de 17. Deși scoase la concurs, posturile au doar trei doritori care și-au manifestat intenția de a profesa la Râmnicu. În aceste condiții, luna trecută, Spitalul Municipal Râmnicu Sărat a trimis la Buzău 29 de pacienți, mai precizează aceeași sursă (AUDIO).

Problemele grave apărute la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat,  din cauza lipsei de specialiști pe domenii medicale esențiale, au fost făcute publice, printr-o postare pe Facebook, de senatorul PNL Vlad Mircea Pufu. Parlamentarul PNL l-a somat pe primarul Râmnicului, Sorin Cîrjan, să găsească urgent soluții pentru reluarea activității medicale din spital:

”Oare pe primarul Sorin Cârjan îl interesează ca râmnicenii să aibă un spital funcțional sau îl dorește tranformat într-un simplu cabinet medical? Întreb pentru un prieten râmnicean. Să ne amintim că unitatea este în directa sa subordonare. Ce se întâmplă azi la spitalul pe care îl gestionează poate duce la prăbușirea întregului sistem sanitar buzoian. … Personal consider că Spitalul Municipal Rm. Sărat trebuie să funcționeze normal, pentru a asigura un act medical de calitate pentru pacienții săi, nu să joace ping-pong cu bolnavii! Nevoia oamenilor din zona Râmnicului de a avea un spital în apropiere este reală, vitală și e timpul ca primarul Sorin Cârjan și directorul medical, manager de facto al Spitalului Municipal Rm. Sărat, să ia măsuri și să facă dovada implicării pentru comunitate.”

Până la această oră, conducerea Primăriei Râmnicu Sărat nu a reacționat în legătură cu acest subiect.