Actualitate POLITICĂ

Cum ar fi putut asigura Buzăul independența energetică a României. Senatorul Vlad Pufu: ”De ce au fost oprite investițiile la Caragele și de ce sunt reluate abia acum?”

foto: economica.net

Buzăul putea fi cheia rezolvării actualei crize energetice, dacă zăcământul de gaze naturale descoperit la Caragele, în urmă cu 6 ani, era exploatat. Este mesajul transmis de senatorul PNL de Buzău Vlad Pufu, care a făcut o interpelare adresată ministrului Energiei, Virgil Popescu. Senatorul buzoian îl întreabă pe actualul ministru de ce au fost oprite investițiile la Caragele şi de ce sunt reluate abia acum. Interpelarea vine în contextul în care, la această oră, zăcământul trebuia să fie exploatat.

Potrivit unei postări făcute pe Facebook de senatorul Vlad Pufu, în urmă cu 6 ani, imediat după descoperirea zăcământului, se vorbea despre asigurarea independenței energetice a României.

” La Caragele, în județul Buzău, a fost descoperit, în 2016, un zăcământ impresionant de gaze naturale. La acel moment, descoperirea a fost anunţată cu mare fast şi s-a vorbit despre asigurarea independenţei energetice a României, ba chiar despre faptul că vom fi un puternic exportator de gaze naturale.

În 2018 ni s-a comunicat public faptul că noul zăcământ de gaze de la Caragele va intra în exploatare în 2020-2021 şi că Romgaz va executa investiţiile pentru exploatarea gazelor. Mai mulţi responsabili au venit în Buzău să-i asigure pe români că noul zăcământ va duce la independenţa energetică a ţării noastre. Directorul general adjunct al Romgaz la acea vreme, Dumitru Gheorghe Rotar, a declarat că până la finalul lui 2019 se vor face foraje pentru evaluarea potenţialului real, pentru ca în 2020 să fie îndeplinit programul de execuţie al sondelor”, scrie parlamentarul buzoian.

  De altfel, acesta a postat inclusiv o știre difuzată de Pro TV după ce o delegație din care făceau parte mai-marii vremii de atunci, respectiv Sorin Grindeanu – prim-ministru, Călin Popescu-Tăriceanu – președinte al Senatului și Liviu Dragnea – președinte al Camerei Deputaților, au venit în vizită la Caragele. La momentul respectiv, premierul de atunci, Sorin Grindeanu, spunea că:

”Este o exploatare foarte importantă, care se va dezvolta în anii următori, în primul rând pentru a asigura independența energetică a țării noastre, un lucru extrem de important, și în al doilea rând ne dorim, prin dezvoltarea altor proiecte, energetice, ca România să devină un hub energetic regional”.

Senatorul Vlad Pufu spune că, potrivit celor mai recente date, abia de anul viitor ar putea fi exploatate gazele din zăcământul de la Caragele.

“Suntem în 2022, dar zăcământul, cel mai mare descoperit în ultimii 30 de ani, nu este exploatat nici acum. Din acest motiv, am făcut o interpelare pe care i-am adresat-o ministrului Energiei, Virgil Popescu. I-am cerut să îmi răspundă de ce au fost oprite investiţiile la Caragele şi de ce sunt reluate abia acum, urmând să se exploateze gazul efectiv abia în 2023, când el trebuia să fie deja în exploatare?

Caragele putea fi unul dintre răspunsurile la criza energetică, în condițiile în care se estimează că ar fi vorba despre o pungă de 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Doar zăcământul Neptun, descoperit în Marea Neagră, este mai mare decât cel de la Caragele”,  mai scrie senatorul Vlad Pufu.

Parlamentarul buzoian așteaptă un răspuns de la ministrul Energiei referitor la situația zăcământului de gaze naturale care nu este exploatat.