Actualitate

Cum reacționează USR Buzău la plecarea unor aleși locali. Contraofensiva anunțată azi

Conducerea USR Buzău reacționează după ce, în doar câteva luni, a pierdut doi membri cu greutate: primarul din Lopătari și consilierul local municipal Irinel Cîrstea. Liderii partidului anunță că vor cere încetarea mandatului tuturor aleșilor locali care anunță schimbarea taberei politice.

În primul caz, primarul Claudiu Constantin a anunțat, la finele anului trecut, că se alătură PNL, fără însă a demisiona din USR, în timp ce consilierul local Irinel Cîrstea a făcut un anunț similar, seara trecută, printr-o postare pe Facebook. Astăzi, în prima conferință de presă organizată de liderii USR Buzău după ce au fost validați prin vot intern, reprezentanții formațiunii au anunțat mutarea pe care o fac după deciziile celor doi useriști.

Invitat la conferința de presă, deputatul Liviu – Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a declarat că, în urma postării publice făcute anul trecut de primarul din Lopătari, Claudiu Constantin, care a spus că se alătură PNL, a cerut Prefecturii Buzău să constate încetarea mandatului acestuia. La fel se va întâmpla și în cazul lui Irinel Cîrstea, anunță USR, fără să-l nominalizeze pe consilierul local, dar referindu-se la toți aleșii publici care se vor dezice de partidul pe listele căruia au ajuns în funcții publice.

„Din păcate este dovadă de foarte mare ipocrizie. Orice om ales sub culorile unui partid, în momentul în care alege să plece în altă parte, trebuie să își pună și mandatul pe masă, începând de la consilieri locali, până la parlamentari. Credem că e gest de onoare, și singura sancțiune este cea electorală. Oamenii nu trebuie să mai aleagă mincinoși și ipocriți”, declară deputatul Liviu – Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR-Plus.

Însă, atât primarul din Lopătari, cât și și consilierul municipal, au arătat clar că nu demisionează din USR.

În aceste condiții, prefectul Daniel Țiclea a declarat, pentru șansanews.ro, că declarațiile publice făcute de primarul din Lopătari nu echivalează cu o demisie din partid, așa că nu sunt întrunite condițiile legale pentru ca Prefectura să constate încetarea mandatului. La fel și în cazul lui Irinel Cîrstea, care a spus că rămâne membru USR până la finalul mandatului de consilier local.

Prefectul jud. Buzău, Daniel Țiclea

În ceea ce îl privește pe Irinel Cîrstea,însă, în prezent consilier local municipal, situația este alta. USR Buzău îi poate retrage sprijinul politic, ceea ce poate conduce la pierderea mandatului și înlocuirea lui Cîrstea cu următorul de pe listă.