Actualitate

DECIZIE FINALĂ! În ce condiții se vor desfășura, anul acesta, slujbele religioase de Paște. Ce reguli trebuie respectate

Învierea Domnului, fără restricții suplimentare, anul acesta. Miercuri, a avut loc o nouă rundă de discuții între reprezentanții Patriarhiei Române și premierul Florin Cîțu, pentru stabilirea ultimelor detalii referitoare la evenimentele religioase din perioada Sărbătorilor Pascale. La finalul întâlnirii, premierul a subliniat că slujbele religioase vor fi organizate în biserici, cu respectarea normelor de distanțare fizică, dezinfectare și purtarea măștii de protecție.

Și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a vorbit marți seară, la Focus Tv, despre modul în care va fi sărbătorit, anul acesta, Paștele. Astfel, slujbele vor fi oficiate în biserică, bineînțeles cu respectarea regulilor sanitare. În situația în care vor fi mulți credincioși iar distanțarea fizică nu va putea fi asigurată în lăcașul de cult, o parte dintre ei vor asista la slujbă din curtea bisericii. Pe de altă parte, anul acesta, de Paște, credincioșii vor putea merge la biserică pentru a lua Sfânta Lumină fără să mai completeze o declarație pe propria răspundere pentru că ies pe stradă pe timpul nopții.

“Slujbele vor putea fi oficiate atât în interiorul, cât și în exteriorul bisericilor. Acolo unde există lume foarte multă şi după momentul primirii Sfintei Lumini, și mulți vor fi dornici să rămână în continuare până la sfârşitul slujbei, preoţii pot decide să continue slujba afară, dacă se pregătesc în mod special pentru acest lucru. În interior vor putea intra credincioșii în funcție de spațiu. Sunt biserici mai mari, biserici mai mici. Preoţii au datoria să verifice acest spaţiu şi să calculeze câți credincioşi pot intra, în funcţie de distanţa aceea de 2 m pe care trebuie să o păstrăm în interior. Cei care nu vor putea intra în interior din cauza acestui motiv, sigur, vor putea asista în continuare din faţa bisericii la slujba respectivă.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, în emisiunea Sens Direct, de la Focus Tv.

Pentru ca slujbele religioase să fie organizate fără incidente iar regulile sanitare să poată fi respectate, fără probleme, reprezentanții bisericilor sunt sfătuiți să marcheze în curțile lăcașurilor locurile în care să se așeze enoriașii, pentru a fi păstrată distanța de 1,5 m. Pe de altă parte, credincioșii sunt rugați să meargă la bisericile de care aparțin, evitând astfel deplasările pe distanțe lungi.

“Acolo unde este posibil, unde există curţi ale bisericilor, locurile pot fi marcate vizibil asfel încât lumea să ştie să stea pe un loc marcat, cu distanţa de 1,5 m între persoane. Există aceste reguli pe care cu toţii le ştim. E firesc să participăm la aceste slujbe, să dăm dovadă exemplară de creştinism asumat şi trait, care înseamnă eleganţă, grijă faţă de celălalt, înseamnă participare practic în starea aceasta, pe care mereu am subliniat-o, de cuminţenie. Oamenii care vin la slujbă cu credinţă sunt oameni cuminţi, oameni ai ordinii, oameni ai curăţeniei. Din acest punct de vedere, nu vor exista probleme în spaţiile bisericilor. Recomandarea este de a merge la biserica cea mai apropiată, de care, în mod normal, aparţinem.”, a adăugat Vasile Bănescu.