Actualitate

Decizie în dosarul accidentului mortal de pe Șoseaua Vadu Pașii. Șoferul vinovat scapă de închisoare

Magistrații Judecătoriei Buzău s-au pronunțat astăzi în dosarul privind accidentul produs la finele anului trecut pe Șoseaua Vadu Pașii, în urma căruia un adolescent de 15 ani, care mergea pe marginea drumului, și-a pierdut viața. Potrivit soluției publicate pe site-ul instanței, șoferul care, băut fiind, l-a lovit în plin  pe Cosmin, provocându-i răni extrem de grave care au dus la decesul tânărului, scapă de arest.

Buzoianul a fost condamnat la 2 ani și 10 luni închisoare cu suspendare. Potrivit aceleiași soluții, bărbatul ar trebui să fie pus în libertate de îndată. Însă, de menționat că decizia Judecătoriei Buzău nu este definitivă, ci poate fi contestată în termen de 10 zile.

Iată soluția pronunțată de judecători:

În temeiul art. 192 alin. (1) şi (2) din Codul penal, cu aplicarea art. 396 alin. (1) şi (2) şi (10) Cod proc. pen condamnă pe inculpatul G.N. la pedeapsa de 2 ani şi 3 (trei) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, faptă din 09.12.2022(…) În temeiul art. 336 alin. (1) din Codul penal cu aplicarea art. 396 alin. (1) şi (2) şi (10) Cod proc. pen condamnă pe inculpatul G.N. la pedeapsa de 1 an şi 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influența alcoolului, fapta din 09.12.2022. (…) În temeiul art. 38 alin. (1) ?i art. 39 alin. 1 lit. (b) Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 2 an şi 3 luni închisoare, la care adaugă un spor de 1/3 din totalul celeilalte pedepse, de 1 an şi 9 luni închisoare, respectiv 7 luni închisoare, inculpatul urmând să execute în final pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 10 luni închisoare. În temeiul art. 91 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale, pe o durată de 4 (patru) ani.

Pe de altă parte, instanța a stabilit și plata unor daune morale către familia lui Cosmin.

“Obligă partea responsabilă civilmente GROUPAMA ASIGURĂRI S.A. la plata sumei de de 11.006 lei, cu titlu de daune materiale şi a sumei de 150.000 Euro, cu titlu de daune morale, părţii civile Başturea Nicoleta, la plata sumei de 20.426,04 lei, cu titlu de daune materiale şi a sumei de 150.000 Euro, cu titlu de daune morale, părţii civile Başturea Mădălin – Georgian, la plata sumei de 80.000 Euro, cu titlu de daune morale, pentru fiecare dintre părţile civile Başturea Denis-Gabriel şi Başturea Alessia-Gabriela, şi la plata sumei de 10.000 Euro, cu titlu de daune morale, pentru fiecare dintre părţile civile Başturea Daniel, Başturea Luminiţa-Nicoleta şi Stan Olimpia. Sumele stabilite în EURO vor fi plătite în lei la data plăţii efective la cursul oficial al BNR. În temeiul art. 274 alin. (1) Cod proc. pen., obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 2900 lei, din care 2500 lei în cursul urmăririi penale ?i 400 lei în cursul judecății.” 

Soluția integrală, AICI.

Soluția pronunțată astăzi de Judecătoria Buzău este prima în acest dosar și cu siguranță va fi atacată. Așa s-a întâmplat și după ce instanța a decis, la unul dintre termenele trecute, scoaterea din arest a șoferului vinovat și cercetarea acestuia în stare de libertate. A urmat un val de reacții din partea familiei lui Cosmin, comunității din Vadu Pașii. De asemenea, procurorii au contestat imediat decizia judecătorilor. Detalii AICI și AICI.

Reamintim, accidentul s-a produs în decembrie 2022. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, la ieșirea de pe podul Vadu Pașii, către municipiul Buzău, șoferul de 58 de ani a pierdut controlul asupra direcției de mers. În acel moment, a părăsit șoseaua cu roțile de pe partea dreaptă astfel încât l-a lovit în plin pe adolescentul care mergea pe marginea drumului. Accidentul s-a produs în contextul în care șoferul era băut bine și avea și viteză. La probele de sânge, a reieșit o îmbibație alcoolică de 2,67 grame la mie la prima probă recoltată și 2,54 grame la mie la cea de-a doua probă.

Nu a fost pentru prima dată când șoferul s-a urcat băut la volan. În vară a avut permisul suspendat 3 luni din același motiv.