Actualitate POLITICĂ

DECLARAȚIE INTERESANTĂ A PRIMARULUI TOMA LA TV. De ce ar lăsa Palatul Comunal pentru șefia Consiliului Județean

Primarul PSD al Buzăului, Constantin Toma, a făcut o declarație surpriză, dar care explică, întrucâtva, unele mișcări din ultima vreme din interiorul organizației județene a social democraților buzoieni.

Concret, marți seară, într-o emisiune a unui canal de știri TV, Toma a explicat, printre altele, că ar fi tentat ca la sfârșitul actualului mandat de primar să nu mai candideze pentru șefia Palatului Comunal, ci să meargă la președinția Consiliului Județean, după modelul prietenului său, fostul edil-șef al Oradei, Ilie Bolojan, actualmente președinte CJ Bihor, din partea PNL.

În acest context, devine interesantă declarația recentă a altui lider PSD, anume a lui Petre Emanuel Neagu. Actualul președinte al Consiliului Județean a declarat, câteva zile în urmă, că se gândește să renunțe la funcția politică de la vârful filialei PSD Buzău, cea de președinte-executiv și să rămână doar un simplu membru de partid, motivând că vrea să se concentreze pe problemele administrative ale județului. Așadar, coroborate, cele două declarații ale fruntașilor politici sus citați ar putea fi interpretate, după cum susțin unele surse de presă din interiorul partidului, ca fiind începutul unei reconfigurări a polilor de putere din PSD Buzău, dar și deschiderea unor lupte politice intestine.

Mai precis, sursele noastre susțin că pasul înapoi făcut de Neagu ar fi determinat de certitudinea pe care ar avea-o în legătură cu edilul șef al municipiului, care ar avea mai multe șanse să câștige președinția Consiliului Județean decât șefia Palatului Comunal, la alegerile de peste 4 ani. Până atunci, însă, vor apărea mai multe variabile care ar putea modifica jocul politic, însă, în acest moment, Neagu are de gestionat banii și interesele județului, din poziția de președinte al CJ, reprezentând un partid de opoziție, lucru nu tocmai comod, în condițiile în care județul are nevoie de bani de la Guvern ca de aer, iar Palatul Victoria este ocupat de PNL, USR PLUS ȘI UDMR. Numai așa, cu bani, inclusiv de la Guvern, un președinte de CJ își poate fideliza cât mai mulți primari în teritoriu, mai ales că, la alegerile pentru șefia CJ, edilii de comune sunt cei mai importanți aducători de voturi.

 Or, în aceste condiții, Neagu, prin declarația de acum câteva zile, pare să nu fi făcut altceva decât să arate bezele către PNL și, astfel, cu ajutorul liberalilor, să-și poată conserva “portofoliul de primari”. La rândul său, prin această declarație, Constantin Toma vrea să vadă ce feed-back primește din partea primarilor din județ.

Cu alte cuvinte, fiecare dintre ei au lansat niște declarații publice, iar acum așteaptă, ambii, ecourile pentru acestea.