Actualitate

Dezinsecția, întârziată din cauza ploilor! Epidemiologii trag un semnal de alarmă: ”Meningo-encefalita cu virusul West Nile nu e de dat la o parte”

Țânțarii au devenit principalul inamic în această perioadă. Ploile au întârziat cu o lună de zile dezinsecția atât în municipiul Buzău cât și în celelalte localități din județ, iar acum, când vremea s-a încălzit, insectele au devenit foarte active. Este invazie de țânțari, iar acest lucru este recunoscut atât de cei care trebuie să se mobilizeze rapid pentru a ne scăpa de insectele supărătoare cât și de epidemiologi care vin cu atenționări din punct de vedere medical. Mai exact, înțepăturile de țânțari pot fi extrem de periculoase, iar virusul pe care îl transmit aceste insecte pot provoca meningo-encefalită, o boală extrem de gravă.

Din fericire, până acum, în acest sezon, nu au fost înregistrate cazuri de boală, însă Direcția de Sănătate Publică a retrimis adrese către toate primăriile din județ pentru ca în cel mai scurt timp să-și îndeplinească obligațiile din programul de dezinsecție.

”Meningo encefalita cu virusul West Nile nu e de dat la o parte. Țânțari avem, zone mlăștinoase există, apă stagnantă există, avem și multă vegetație în anumite zone. Noi avem un program în desfășurare împreună cu toate primăriile din fiecare comună. Se fac programe de dezinsecție care se comunică către noi. Până acum însă nicio primărie nu și-a îndeplinit programul acesta dar nici noi nu am forțat nota pentru că vremea nu a fost favorabilă, dar am trimis către ei noi adrese pentru a le reaminti, în acest sezon, că e momentul să găsim intervalul optim în timpul unei zile ca să practicăm această operațiune de dezinsecție”, a spus Carmen Scântei , medic epidemiolog DSP

Meningo-encefalita este o boală extrem de gravă, motiv pentru care medicii ne sfătuiesc ca la cel mai mic indiciu care ne-ar putea duce cu gândul la o această afecțiune să cerem sfatul medicului de familie.

”Primele semne de boală apar în maxim 7-14 zile, în funcție de rezistența fiecărui organism. Este vorba despre dureri de cap persistente, ideea că ne deranjează lumina prea puternică. De asemenea, apar vărsături și avem episoade febrile. La un moment dat pot apărea stări mai grave, pierderi temporare de memorie. Este bine să mergem la medicul de familie la cel mai mic semn de boală”, a explicat Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP.

Potrivit ultimei raportări a Institutului Național de Sănătate Publică, în sezonul 2019, în perioada 03.06.2019-27.11.2019 au fost inregistrate 66 cazuri de infecție cu virusul West Nile, dintre care 3 în Buzău. S-au înregistrat opt decese, unul fiind înregistrat și în județuln Buzău.