Actualitate Agricultura acum

Directorul Direcției Agricole: ”Nu cred că există pericolul unei secete”! Totuși, există o amenințare pentru culturile de porumb și floarea soarelui. Ce spun și marii agricultori

Sunt temperaturi de foc în toată țara, iar Buzăul nu face excepție. Totuși, specialiștii de la Direcția Agricolă Buzău sunt de părere că solul are umiditatea necesară, acumulată după ploile abundente din lunile de primăvară și cele de la începutul verii, astfel că acum, chiar dacă ploile vor lipsi, culturile rămase pe câmp nu vor avea de suferit din cauza secetei. Totuși, Valeriu Alecu, unul dintre marii agricultori ai Buzăului, a explicat la Focus News, că dacă valul de căldură va persista mai multe săptămâni la rând, producția la porumb și floarea soarelui ar putea fi diminuată, deși acum stadiul culturilor este unul extrem de bun.

Rezerva de umiditate din sol a fost refăcută, iar acum, când meteorologii estimează temperaturi caniculare, agricultorii din județul Buzău pot sta liniștiți.

”Datorită precipitațiilor căzute în ultimele luni, rezerva de umiditate din sol este una bună spre optim astfel că în profilul de 0-100 de centimetri, culturile au un aport hidric destul de bun și se dezvoltă într-un ritm normal în ciuda temperaturilor caniculare din această perioadă”, a spus Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

Practic, în perioada martie-mai au fost înregistrate precipitațiilor abundente de aproximativ 350 litri, iar această cantitate a făcut ca producțiile la culturile de toamnă să fie bune spre foarte bune.

”Noi spunem că la ora asta, producțiile se anunță unele bune spre foarte bune. Recoltările decurg în ritm normal Aceste temperaturi de peste 30 de grade nu fac decât să susțină recoltatul. La orz și grâu avem producții care depășesc media ultimilor ani”, a apreciat Florea.

În plus, directorul Direcției Agricole Buzău este de părere că nici dacă august va fi mai săracă în precipitații județul nu se va confrunta cu seceta.

”Nu cred că există pericolul instalării secetei ținând cont de rezerva de umiditate din sol. În schimb există pericolul apariție unei secete atmosferice coroborate cu temperaturile caniculare de 34-35 de grade Celsius  care ar putea dăuna în perioada înfloritului și să afecteze polenizarea , atât la floarea soarelui cât și la porumb. Nu aportul hidric este problema ci și această temperatură atmosferică”, a explicat Florea.

Valeriu Alecu, unul dintre marii fermieri din Buzău, a explicat, la rândul său, într-o intervenție telefonică la Focus News, că dacă va persista acest val de căldură anunțat de meteorologi pentru această săptămână culturile de porumb și floarea soarelui ar putea avea de suferit.

”Pe stratul 0-100 de centimetri este puțin probabil să se instaleze o secetă pedologică, ceea ce îi îngrijorează pe fermieri este o secetă atmosferică având în vedere temperaturile foarte ridicate anunțate și asta va dăuna plantelor aflate în vegetație, respectiv porumbul și floarea soarelui. Eu cred că dacă va persista acest val de căldură coroborat cu lipsa de precipitații probabil producțiile de porumb și floarea soarelui vor fi diminuate cu 20-30%. În  luna iulie nivelul precipitațiilor a fost aproape de zero, și se pare că nici în august nu vom avea suficiente precipitații și cred că vor fi probleme. Premisele erau să stă foarte bine la porumb și floarea soarelui, dacă se continuă cu vremea aceasta, sigur producțiile vor fi diminuate”, a spus Alecu Valeriu.

Producțiile medii estimate de Direcția Agricolă Buzău la culturile însămânțate în toamnă sunt de peste 5000 de kilograme la hectar pentru cultura de grâu, circa 5000 la orz și 3000 de kilograme la hectar pentru rapiță.