Actualitate

Disputa primarului cu procurorii, episodul 2. Parchetul Județean: ”Cetățenii, egali în fața legii, fără privilegii și fără discriminări”

Disputa publică generată la manifestările de Ziua Poliției de primarul Constantin Toma, care a reproșat conducerii Parchetului Județean că a dat curs unei sesizări anonime, ce a avut ca efect blocarea unui proiect de reabilitare a celor mai importante străzi din Buzău, nu se încheie. Declarațiile pe această temă ale edilului-șef au continuat, în diverse apariții în presă, iar, după replica dată, la Ziua Poliției, de prim procurorul Corina Tudorache, vine acum și o replică instituțională. Mai exact, într-un comunicat emis ieri de Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, se face referire la un articol din Constituția României, cu referire directă la situația creată de declarațiile primarului Buzăului.

”Având în vedere discursul primarului Municipiului Buzău ținut în cadrul ședinței festive din data de 23.03.2023, ocazionate de Ziua Poliției Române, în care  s-au adus acuzații activității desfășurate de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău și de organele de poliție care instrumentează cauze penale, Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău face următoarele precizări:

Conform art. 16 alin.1 din Constituție ”Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. (2) Nimeni nu este mai presus de lege”. Indiferent de rolul pe care îl avem în societate, fiecare dintre noi se supune rigorilor legii și răspunde pentru faptele sale. Procurorii își exercită atribuțiile numai în temeiul legii. Misiunea specifică de esență a Ministerului Public este asigurarea respectării legii. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău își exercită atribuțiile cu obiectivitate, indiferent de calitatea persoanei cercetate sau de apartenența sa social politică. Ca magistrați tratăm în mod egal fiecare cauză și luăm decizii conform prevederilor legale. Acționăm cu independență, pentru dreptate”, se arată în comunicatul Parchetului județean.

Reamintim, în urmă cu o săptămână, la ședința festivă dedicată Zilei Poliției Române, primarul Constantin Toma le-a reproșat procurorilor că au dat curs unei sesizări anonime la adresa sa. Momentele și declarațiile de la acel moment, AICI.