Actualitate

DSV explică de ce sunt atât de mulți câini fără stăpân. Primării, amendate

Aproape cu mâinile goale. Așa se încearcă rezolvarea problemei câinilor fără stăpân care au umplut iar județul. În primul rând legislația din domeniu este veche de 20 de ani, iar o nouă lege va mai dura până când ar putea fi adoptată, proiectul fiind abia la etapa dezbaterii publice. În plus, specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare explică faptul că nici noua lege nu vine cu schimbări în privința modului de capturare, invocat de echipele de ecarisaj ca fiind principala piedică în prinderea câinilor fără stăpân, ci mai degrabă impune o mai mare conștientizare a populației privind abandonarea animalelor pe spațiul public. Și cât timp, practic ”instrumentele de lucru” rămân aceleași, cetățenilor nu le rămâne decât să se păzească singuri, iar primarii să fie amendați.

Discuțiile privind problemele create de numărul mare ai câinilor fără stăpân din municipiul Buzău dar și din restul județului sunt departe de a se fi încheiat. Într-o intervenție la Focus News, dr. Onoriu Țăranu, consilier superior în cadrul DSV Buzău, a explicat că se primesc periodic foarte multe sesizări din partea cetățenilor care se tem de câinii fără stăpân sau chiar au fost atacați. Marea problemă rămâne legislația care trebuie respectată în astfel de situații, fapt invocat și de reprezentanții Urbis Serv când au anunțat că nu pot prinde decât 30 de câini pe lună din cauza metodelor de capturare pe care le impune legea din domeniu .

”Avem multe sesizări care vin de la cetățeni atât din municipiul Buzău cât și din județ. Într-adevăr, legislația din domeniu este veche de 20 de ani”, dr. Onoriu Țăranu, consilier superior.

Potrivit acestei legislații, capturarea câinilor fără stăpân nu se poate face cu ajutorul tranchilizării decât în cazul câinilor agresivi, sau suspecți de turbare, iar actualele metode de prindere, spun, la rândul lor, reprezentanții serviciilor de ecarisaj nu sunt eficiente. Punctul de vedere al reprezentanților Urbis Serv îl puteți citi aici.

Totuși, nici din partea primarilor din județ, care se plâng de înmulțirea câinilor fără stăpân, nu pare să fie o foarte mare preocupare, iar asta o arată faptul că multe dintre UAT-uri nu au nici servicii de ecarisaj dar nici adăposturi pentru animale.

”La nivelul UAT-urile sunt înființate câteva servicii pentru gestionarea câinilor fără stăpân, dar nu sunt construite adăposturi pentru câini, nu sunt demersurile făcute în acest sens de primarii noștri. Singurele adăposturi autorizate sunt la Râmnicu Sărat și în municipiul Buzău”,  a spus dr. Onoriu Țăranu, consilier superior.

De altfel, acestea au fost motivele pentru care trei primării au primit amenzi usturătoare în ultimele luni.

”Am fost aplicate trei amenzi de câte 10.000 de lei primăriilor din Cilibia, Siriu și Vernești pentru că nu aveau servicii de ecarisaj și că au încheiat contracte ilegale de capturare cu alte servicii decât cele din județul Buzău”, a spus dr. Onoriu Țăranu.

Din păcate, situația nu pare să se rezolve prea curând. Proiectul de lege care ar urma să aducă îmbunătățiri la actuala legislație este abia în dezbatere publică, ceea ce înseamnă că va mai dura până când va fi aprobat.

Însă, după cum a explicat reprezentantul DSV Buzău, noua lege nu aduce schimbări în ceea ce privește modul de capturare al animalelor ci mai degrabă soluții pentru conștientizarea populației privind abandonarea animalelor.

”Este un proiect de lege inițiat ANSVSA în dezbatere publică, dar până la adoptarea lui mai durează. Modificările propuse prin acest proiect vizează conștientizarea populației cu privire la aceste animale pe care ei le abandonează, le lasă pe domeniul public, apoi se înmulțesc. Toate problemele pleacă de la proprietarii de câini. Soluția ar fi sterilizare câinilor cu stăpân și identificarea lor prin microcipare, astfel încât când îi găsim pe străzi să vedem cine are grijă de aceste animale”, a spus dr. Onoriu Țăranu.