Prăbușirea trotuarului de la podul aflat la intrarea în orașul Nehoiu și instituirea unor restricții de circulație, după acest eveniment grav, precum și urgența construirii unei rute alternative de traversare, arată, deloc surprinzător, că autoritățile care au în grijă siguranța traficului, dar și a noastră, a oamenilor, acționează cu întârziere. La fel au stat lucrurile și în cazul unei punți la Gura Teghii care s-a prăbușit, în iunie 2023, eveniment soldat, la vremea respectivă, și cu trei victime (ocupanții unei mașini, răniți) și urmat de o evaluare a situației din tot județul Buzău.
Cazul recent de la Nehoiu ne arată câteva lucruri clare. În primul rând, autoritățile au o radiografie foarte clară a situației traversărilor (fie că este vorba despre punți, poduri, podețe) și siguranței acestora. Evaluările sunt obligatorii, periodic, la fel, lucrările de mentennanță. Ce se întâmplă, totuși, de intervențiile nu se fac la timp și ajungem să asistăm la prăbușirea unor astfel de obeictive?
În primul rând, autoritățile de control nu mai fac verificările așa cum ar trebui. Poliția, Inspectoratul de Stat în Construcții, specialiștii independenți cu care lucrează primăriile, ar fi putut reaciona în cazul de la Nehoiu unde riscul iminent fusese semnalat inclusiv pe rețelele sociale, de cetățenii obișnuiți.
Apoi, expertizele pe care le fac administratorii, obligați să evalueze periodic starea obiectivelor, parcurg un traseu aneveoios. Poate dura ani de la momentul în care un expert semnalează șubrezirea unui obiectiv până când se alocă banii și se semnează un contract de execuție a lucrărilor de reparații.
De pildă, pe drumurile naționale care traversează județul Buzău, expertizele se fac la comanda Direcției Regionale de Drumuri și Poduri. Directorul instituției, Sorin Robu, a declarat, la Focus TV, că există deja 11 expertize care se află pe masa de lucru a specialiștilor din Compania Națională de Administrare a Infrastruturii Rutiere:
„Sunt expertize deja făcute, transmise către Compania Națională (n.r.-CNAIR). Programele trec prin companie, iar apoi ne sunt predate, pentru a fi scoase la licitație de către noi sau sunt licitate direct prin companie. Sunt poduri în diverse stări de degradare, însă nu pun în pericol participanții la trafic, iar cele care se află într-un stadiu deja avansat de degradare, au deja expertize, sunt predate Companiei și așteptăm să ni le predea pentru a fi scoase la licitație. Avem 81 de poduri și deja există o propunere de realizare a 11 expertize tehnice. În acest moment, avem deja contract la Viaductul Grămaticu, la Lunca Jariștei, pe DN 10, la km 90+265 și avem proiect pentru derulare și execuție la Bâlhacu și Săhăteni câte un pod. Mai avem și podul de la Nehoiu. Expertizele au fost prinse în plan încă de anul trecut pentru anul acesta.”
O altă problemă gravă care impactează asupra siguranței întregii infrastructuri rutiere este traficul greu, mult peste normele admise. Camioanele supraîncărcate sunt prea rad sau deloc trase pe dreapta. Cumva, contraofensiva statului, prin instituțiile sale, este slabă în raport cu practicile transportatorilor. În perioada următoare, controalele vor fi intensificate, a anunțat, la Focus TV, Adrian Petre, vicepeșredinte al Consiliului Județean Buzău:
”Suntem obligați să reabilităm podurile, avem proiecte în derulare, am restricționat cu parapeți și unde avem parapeți, nu pot trece cu camioanele. Noi avem un poriect de monitorizare video pentru drumurile județene, nu ne mai pot păcăli acești operatori. De săptămâna viitoare ieșim împreună cu polițiștii să îi controlăm. Podurile sunt restricționate, s-au făcut expertize și urmează să fie reabilitate. De ce s-a ajuns aici? Avem infrastructra din anii 1990, sau 2000. Avem mai multe mașini care transportă lemn și piatră, iar legislația le permite să tranziteze drumurile județene pe un anumit tronson, cu restricție de tonaj. Noi am tot fost avertizați, am tot ieșit cu un cântar . ”
Practicile nu se opresc aici. Uneori, cei care vor să încalce regulile acționează ca-n Vestul Sălbatic.
”Pe drumul DJ 203K avem Podul Negru, la Nehoiu, între Nehoiu și Gura Teghii. Eu vă spun că după ce am pus restricții, până seara, au luat indicatoarele. Când am pus restricții cu material bituminos, a doua zi au mutat parapeții ca să lărgească drumul, să poată trece.” a mai exemplificat Adrian Petre.
În fața unor astfel de situații, reacția pe care o așteaptă cetățenii este una singură: statul să reacționeze cu fermitate, iar intervențiile să aibă loc la timp, prevenind situațiile critice care pun în pericol și siguranța traficului, și pe cea a oamenilor.
E clar . DRDP ul se pricepe numai sa puna parapeti New Jersey la comanda si nimic altceva. Pt chestia asta isi va face un sediu modern in buricul centrului la Buzau. Rapoartele pe care le ati publicat sunt apa de ploaie fata de realitatile judetului.Mai lasati salariile mari si scaunele confortabile si treceti la treaba Moderare.