Actualitate

După Râmnicu Sărat, și Spitalul Județean cere reducerea paturilor pentru bolnavii COVID-19! Pacienții cu afecțiuni respiratorii, în număr tot mai mare

Buzăul continuă să înregistreze un număr scăzut al noilor cazuri confirmate la fiecare 24 ore, iar asta le dă mari speranțe medicilor care pot respira ușurați că valul trei al pandemiei este pe sfârșite. Totuși, Spitalul Județean este în continuare sufocat de bolnavii care s-au vindecat de COVID-19 dar care au rămas cu grave probleme de respirație și au nevoie de internare și supraveghere de specialitate. Pentru că paturile destinare până acum pacienților COVID-19 rămân neocupate de la o zi la alta, conducerea celei mai mari unități medicale din județ cere relocarea acestora pentru bolnavii post COVID.

Presiunea din secțiile ATI COVID, acolo până nu demult erau toate locurile ocupate, s-a mutat pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă destinată bolnavilor cu alte afecțiuni decât infecția cu SARS-CoV-2. În ultima săptămână, aproape zilnic, patru-cinci paturi din cele 14 alocate pentru persoanele diagnosticate cu coronavirus rămân libere , în timp în ce în secția ATI nonCOVID sunt internați și câte 26 de bolnavi, adică aproape pe toate paturile disponibile. Managerul Spitalului Județean, Claudiu Damian, a explicat, luni, la Focus News, că se observă o creștere constantă în această secție , pentru această categorie de bolnavi, iar situația devine critică.

Claudiu Damian, manager Spitalul Județean Buzău

Pentru a putea face față solicitărilor, managerul Spitalului Județean spune că singura soluție este ca , încet, încet , să se revină la normalitate, în sensul că numărul paturilor alocate până acum pacienților COVID să scadă în favoarea celor post COVID. În acest sens, încă de luni  fost făcută o solicitare către Direcția de Sănătate Publică pentru ca, cel puțin la ATI, numărul locurilor pentru bolnavii infectați cu SARS-CoV-2 să fie diminuat de la 14 la 9.

Până când Direcția de Sănătate Publică va primi un răspuns de la Minister, medicii din Județean se descurcă cum pot, iar bolnavii sunt internați pe unde se găsește câte un loc liber, însă deja numărul pacienților îl depășește pe cel al paturilor alocate. Un exemplu este chiar secția tampon, unde sunt 32 de paturi și unde , de obicei erau ținuți suspecții COVID, luni,10 mai, avea internați 48 de bolnavi post COVID.

Din fericire, numărul buzoienilor confirmați cu COVID-19 este în scădere, iar trendul se menține descendent deja de câteva zile. Pe 12 mai la Buzău au fost confirmate doar 10 noi infectări, iar numărul total al persoanelor diagnosticate cu coronavirus de la debutul pandemiei este de 12.398 , dintre care 11736 deja s-au vindecat.