După ani buni de așteptare, un proiect ambițios prinde contur. Este vorba despre restaurarea și punerea în valoare a temutei închisori de la Râmnicu Sărat, cunoscută și ca“pușcăria izolării totale”, din cauza regimului sever aplicat deținuților politici. Proiectul Memorialul ”Închisoarea Tăcerii” ce prevede restaurarea fostului penitenciar și amenajarea Centrului educațional privind Comunismul în România a fost acceptat la finanțare. Va fi una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani, având o valoare de 9 milioane de euro, anunță președintele PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu.
“O veste excelentă! A fost aprobat proiectul de finanțare, în valoare de 9 milioane de euro, pentru Memorialul „Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat și Centrul educațional privind Comunismul în România. Penitenciarul de la Râmnicu Sărat este unul dintre cele mai dure puncte ale represiunii comuniste. Închisoarea a fost construită în anul 1890, însă în timpul revoltelor din 1907 aici au fost închiși peste o mie de țărani, devenind ulterior temniță pentru cei care luptau împotriva comunismului. Corneliu Coposu spunea că “Râmnicu Sărat a fost cel mai oribil loc de detenţiune pe care l-au inventat comuniştii. Mai ales, prin metodele aplicate, de o barbarie absolut incredibilă”. Toate aceste lucruri nu doar că nu avem voie să le uităm, ci trebuie să ni le asumăm ca fiind parte din istoria poporului român.”
Cererea de finanțare în vederea restaurării fostului penitenciar a fost depusă de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
Urmează să fie realizate o serie de lucrări la Râmnic astfel încât fosta închisoare să poată fi deschisă publicului larg. Durata execuției lucrărilor va fi de 33 de luni.
“Obiectivele investiției Memorialul „Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat și Centrul educațional privind comunismul din România – din cadrul fostului penitenciar de la Râmnicu Sărat sunt următoarele:
– Conservarea, consolidarea și restaurarea fostului Penitenciar de la Râmnicu Sărat.
– Punerea în valoare a monumentului prin implementarea programului funcțional „memorial” și a unui circuit specific de vizitare astfel încât amenajările ce trebuie întreprinse să sugereze atmosfera de izolare ce va fi prezentă pe întregul circuit de vizitare.
– Realizarea unui centru educațional privind comunismul din România în vederea promovării memoriei regimului comunist din România și a consecințelor acestuia.
– Atragerea unui cât mai mare număr de vizitatori, în special din rândul tinerilor, obiectiv cu o clară conotație educativă pentru instaurarea respectului față de cei ce au suferit cu demnitate pentru că s-au opus regimului de teroare comunist și pentru victimele sistemului respectiv”, se arată într-un comunicat al IICMER.
Anunțul oficial privind planul de restaurare a “Închisorii tăcerii” a fost făcut în primăvară, la Râmnicu Sărat. Atunci, o delegație din care au făcut parte mai mulți oficiali de la București a ajuns la Râmnicu Sărat și a prezentat pas cu pas cum va fi transformat fostul penitenciar astfel încât toți cei care vor trece prin zonă să afle cât mai multe despre atrocitățile, teroarea și crimele comise la Râmnicu Sărat. La acel moment, Daniel Șandru, directorul IICCMER anunța că Memorialul ”Închisoarea Tăcerii” este prioritatea zero a mandatului său.
Șansanews.ro a scris despre acest eveniment, AICI.
Adaugă comentarii