Actualitate

Este ziua celui mai aromat desert, preferat chiar și de Regina Elisabeta I! Cum îl puteți prepara pentru masa de Crăciun (foto+video)

Dulce, aromată și spectaculoasă. O căsuță de turtă dulce, asemenea celei din poveștile cu Hänsel și Gretel, a devenit cel mai râvnit desert din perioada Crăciunului, atât prin gustul unic oferit de condimentele folosite în compoziție cât și prin imaginea colorată și extrem de atrăgătoare, în special pentru cei mici. Deși la prima vedere pare un desert greu de făcut acasă, astăzi, 12 decembrie, de Ziua Internațională a Căsuțelor de Turtă Dulce,  Mirela Gheorghe, bucătar și antreprenor cunoscut în municipiul Buzău, a pregătit pentru șansanews.ro o căsuță de turtă dulce în propria bucătărie și ne-a explicat, pas cu pas, cum se coace, decorează și montează un astfel de desert delicios.

Totul pornește de la rețeta de turtă dulce, iar secretul este mix-ul de mirodenii.

De altfel, de aici a pornit și istoria acestui preparat. Se spune că istoria turtei dulci a început prin anul 992, atunci când un călugăr armean s-a retras în Franța, luând după el și rețetele a mai multor produse de patiserie. Rețele au fost îmbunătățite prin adăugarea aromei de ghimbir, un ingredient descoperit în Orientul Mijlociu și adus în Europa pe Drumul Mătăsii.

sursa: proalba.ro

La răspândirea acestui desert a contribuit chiar și Regina Elisabeta I care a avut idea de a face turta dulce în forme de omuleți pe care îi prefera în perioada sărbătorilor de iarnă și pe care obișnuia să îi ofere cadou în vizitele oficiale peste hotare.

Cu timpul, turta dulce a ajuns să se pregătească tot mai des, iar prin 1880, după povestea fraților Grimm ” Hänsel și Gretel, în care era descrisă o casă decorată cu bomboane și creme, brutarii germani au început să coacă turtă dulce și sub formă de căsuțe. Ideea s-a transformat în tradiție, fiind organizate chiar și competiții de decorarea căsuțelor dulci, iar astăzi, pe 12 decembrie, este sărbătorită chiar și Ziua Internațională a Căsuțelor de Turtă Dulce.

Pregătirea unei căsuțe de turtă dulce poate dura câteva ore și implică multă îndemânare dar cu o rețetă perfectă totul devine mai ușor. Mirela Gheorghe, bucătar și antreprenor din Buzău ne dezvăluie propria rețetă:

  • 320 g de faina
  • 100 g unt
  • 200 g miere
  • 1 linguriță rasă de bicarbonat
  • O lingură de mix de mirodenii (scorțișoară, nucșoară, cardamom, cuișoare și ghimbir)
  • 1 ou

Un al doilea secret este ca aluatul să fie lăsat să se odihnească, la rece, câteva ore bune, sau chiar peste noapte.

Însă pe lângă dibăcia unui bucătar este nevoie și de multă imaginație și îndemânare în arta desenului. Mirela ne învață că este bine să ne ajutăm de o riglă sau chiar să facem un șablon după care să tăiem perfect pereții și acoperișul căsuței.

Când aluatul este gata, se întinde o foaie cu o grosime de câțiva milimetri.

După ce s-au tăiat foarte bine toate componentele, se așază totul într-o tavă și se bagă la cuptor, având grijă să se verifice permanent pentru ca foile să nu se ardă.

Asamblarea căsuței este cea mai distractivă parte, iar aici imaginația este cea care face diferența. Mirela ne îndeamnă să avem și copiii în bucătărie pentru ca pot fi implicați la decorarea pereților căsuței, iar această activitatea va fi sigur pe placul lor.

Fie că va fi mai colorată, cu mai multă ”zăpadă”, figurine sau cât mai simplă, o căsuță de turtă dulce cu siguranță va deveni cel mai admirat preparat de pe masa de Crăciun.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian