Actualitate

Facturi de peste 15 000 de euro la utilități, în școli! Primele reacții din cele mai mari unități de învățământ din Buzău

Explozia prețurilor la gaze și energie electrică precum și consumul ridicat din ultima lună, pe fondul temperaturilor mai scăzute, au dus la o creștere semnificativă a sumelor de plată fie la gaze, fie la energia electrică. Atât buzoienii de rând, consumatori casnici, cât și firmele au de achitat facturi mult mai mari, greu de suportat, în multe cazuri. La fel se întâmplă și în școlile din municipiu. Primele facturi primite de unitățile de învățământ conțin sume de plată duble sau chiar mai mari față de luna trecută.

De pildă, la Colegiul B.P. Hasdeu, dacă în noimebrie factura la gaze a fost de circa 32.000 lei, pe luna decembrie suma de plată a ajuns la aproape 74.000 de lei. Conducerea colegiului spune că majorarea este generată de consumul crescut, în condițiile în care prețul a rămas neschimbat, conform contractului încheiat cu furnizorul de gaze.

„ Facturile au fost mai mari, chiar duble sau mai mult decât dublu, la gaze, dar nu din cauza prețului ci din cauza consumului. În noiembrie 2021, la gaze am avut  un consum de 113. 637 KWh, dar în decembrie consumul a fost de 260. 045 KWh, ceea ce a dus și la sume mai mari de plată. În noiembrie, factura a fost de 32. 100 lei, pentru ca în decembrie să crească la 73 458 lei, prețul unitar fiind același, doar consumul fiind mai mult decât dublu. O să discutăm în Consiliul de Administrație să vedem cum vom face”, a declarat directorul Virginia Mândruță Tănăsescu.

În ceea ce privește energia electrică, sumele de plată au crescut de la puțin peste 6 300 lei, în noiembrie, la 7 400 lei, în decembrie.

Creșteri importante sunt și la Colegiul Eminescu. Majorările sunt puse atât pe seama consumului ridicat, cât și pe baza unei defecțiuni tehnice ce s-a înregistrat la finele anului.

“Facturile au fost un pic mai mari decât în noiembrie, dar este explicabil, am avut  o defectiune tehnică pe care evident că am remediat-o cât am putut de repede. Pe luna decembrie, factura a fost de 81 974 lei lei față de 43 220 lei, în noiembrie”, spune directorul Camelia Voicu.

O altă școală, din nou facturi duble. La Școala nr. 11,  factura la gaze pe noiembrie a fost de 10 000 lei, la un consum de 3 500 mc, iar pe decembrie în jur de 26 000 lei, pentru 8500 mc.

Conducerea unității de învățământ spune că sumele de plată sunt specifice unei luni de iarnă. Pe de altă parte, sumele nu au explodat, ca în alte școli, în condițiile în care prețul din contractul încheiat cu furnizorul de gaze naturale este unul acceptabil. Rămâne de văzut ce se va întâmpla din martie, când contractul va trebui reînnoit.

Facturile la utilități urmează să ajungă, zilele acestea, în toate școlile și grădinițele din Buzău. Sumele vor trebui suportate de Primăria Buzău.