Actualitate

Femei în uniformă! Cariere de succes în lumea bărbaților

”Puternice, delicate, ambițioase, sensibile, dedicate….și lista poate continua. De cele mai multe ori, femeile sunt dovada că nimic nu este imposibil”, este mesajul pe care l-au dedicat, de 8 Martie, femeilor din lumea lor, militarii Bazei Aeriene Boboc. Este o zi în care femeia în uniformă este parcă și mai mult evidențiată și asta tocmai pentru că, în ultimii ani, reprezentantele sexului frumos au dovedit că descurcă foarte bine și în acest domeniul militar, dominat de bărbați.

De altfel, în ultima perioadă, s-a observat o creștere a numărului femeilor care aleg o carieră militară, fapt dovedit atât în școlile cu profil militar cât și în cadrul structurilor existente la nivelul județului Buzău.

Acest fapt a fost subliniat, cu cifre, și de colonelul Virgil Cueru, inspector șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Buzău, care a precizat că în prezent, numărul doamnelor care fac parte din echipa pe care o conduce este de nouă ori mai mare ca în urmă cu 14 ani. De altfel, unele doamne au deja funcții de conducere în cadrul IJJ Buzău.

Vă prezentăm câteva dintre doamnele încadrate la IJJ Buzău:

“Pentru mine, uniforma înseamnă onoarea și devotamentul față de țară, dar și sacrificiul și disciplina”, a spus sergent Major Sbarcea Cosmina. (poza alaturată)

“Uniforma a devenit o parte importantă din mine, o extensie a personalității mele. Portul uniformei militare reprezintă atât o onoare, cât și o obligație asumată de a contribui la menținerea unui climat de ordine și siguranță publică”, sublocotenent Oana Blidaru.

Tot mai multe tinere se pregătesc pentru o carieră militară și la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri ai Forțelor Aeriene Boboc. Printre ele este și Ioana Banu. Buzoianca de numai 20 de ani urmează programul de formare a maiștrilor militari în arma rachete și artilerie antiaeriană și este în ultimul an de studiu. Absolventă a Liceului teoretic de informatică „Alexandru Marghiloman”, Ioana a  reușit din prima încercare să devină elevă a școlii de la Boboc.

„Nu am știut dintotdeauna, precum alți colegi de-ai mei, ce îmi doresc să fac. Să fiu sinceră, ideea unei cariere militare mi se părea de neatins. Dar situația s-a schimbat în ultimul an de liceu, când am participat la o activitate de promovare a Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene desfășurată chiar la noi în liceu. Atunci s-a născut prima dată speranța unei astfel de viitor. Îmi amintesc cum domnul comandor Mititelu mi-a răspuns la toate întrebările și mi-a dat încredere că pot și eu reuși. Și lucrurile s-au legat ulterior, totul decurgând ușor”, a spus Ioana Banu.

Și uniforma de polițist este purtată cu profesionalist de multe doamne. Iată câteva dintre doamnele în uniformă din cadrul IPJ Buzău.