Actualitate Agricultura acum

FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ ÎNTR-O FERMĂ! Sute de animale, eutanasiate

Virusul pestei porcine a lăsat un crescător de porci din Buzău fără niciun animal. Toate cele 1.750 de capete din fermă au fost diagnosticate cu această boală, iar medicii veterinari au decis eutanasierea.

”S-a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane, la porcul domestic, într-o exploatație comercială situată în localitatea Fundeni, comuna Zărnești. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București- Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA într-o exploatație comercială”, anunță Prefectura Buzău.

Primele semne de boală au apărut pe 14 septembrie, când animalele din fermă s-au simțit rău, moment în care veterinarul din comună a alertat Direcția Sanitar Veterinară. Au fost prelevate probe care, din păcate, au arătat că toate animalele au fost infestate cu virusul pestei porcine, motiv pentru care medicii au decis uciderea tuturor porcilor din fermă. Este vorba despre animale cu greutate cuprinsă între 40 și 90 de kilograme.

”Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău s-a întrunit vineri, prin audio-conferință, și a adoptat planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și a zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Exploatația respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. În exploatație vor fi eutanasiate toate animalele, iar cadavrele vor fi ecarisate, informează Prefectura Buzău.

La această dată, Pesta Porcină Africană în județul Buzău evoluează într-o exploatație comercială, două exploatații non profesionale și mai există o suspiciune într-o altă gospodărie individuală. În mediul silvatic, la porcul mistreț sunt înregistrate 63 de cazuri pe raza a 18 fonduri cinegetice.