Actualitate Social

TINERI ELECTROCUTAȚI ÎN TIMP CE ÎȘI FĂCEAU UN SELFIE! Poliția Română și CFR Călători, campanie de prevenire cu emoticoane

,,Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți” este sloganul campaniei desfășurate, la nivel național, de Poliția Română și CFR Călători cu scopul de a stopa fenomenul selfie-urilor în zonele feroviare.

Fenomenul a luat amploare în ultimii ani și, din păcate, au fost și tot mai multe victime, tineri care dacă au reușit să fie salvați au rămas cu sechele pe viață.

Buzăul nu face execepție. Ultimul caz a fost înregistrat chiar în urmă cu un an, când un adolescent de 15 ani, elev al unui liceu din municipiul Buzău s-a urcat pe un vagon de tren pentru a-și face un selfie, dar s-a electrocutat și a suferit arsuri grave pe aproape tot corpul. La fel a pățit și un tânăr de 30 de ani în urmă cu trei ani. Acesta s-a electrocutat în timp ce ar fi încercat să-și facă un selfie pe un vagon de tren staționat. Bărbatul s-ar fi apropiat de cabluri, moment în care s-a format un arc electric și a suferit arsuri grave. Iar lista exemplelor poate continua, astfel de situații fiind înregistrate în mai multe zone din țară.
Tocmai pentru a atrage atenția asupra gravității situației, Poliția Română și CFR Călători desfășoară , în perioada 17 iulie 2020 – 31 ianuarie 2021, o campanie pe parcursul căreia un vagon de călători  personalizat cu însemnele campaniei (vizual și mesaj) va fi atașat trenurilor care circulă în țară, pentru a transmite mesajul preventiv, respectiv Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți”.

Vagonul a ajuns vineri și la Buzău

”Tinerii din Buzău au fost consiliați și au discutat cu polițiștii despre riscuri dar și despre alternative, iar la final au primit pliante cu mesaje informative despre riscurile unui selfie în zonele feroviare. O fotografie pe tren poate părea o idee bună pentru o postare în social media, însă puțini sunt cei care știu riscurile pe care escaladarea unui vagon de tren le presupune, în principal cel de producere a arcului electric și a electrocutării la rețeaua de înaltă tensiune (27.000 volţi). Este important de știut faptul că arcul electric se poate produce fără un contact direct cu rețeaua de înaltă tensiune, iar pe lângă acesta, căderea de la înălțime poate produce traume grave”, se arată în comunicatul emis de IPJ Buzău.

La campania din Buzău au participat Polițiștii Compartimentului de Prevenire și Analiza Criminalității, împreună cu polițiști de la Biroul Județean de Poliției Transporturi.

De asemenea, pentru ca mesajul campaniei să ajungă mai ușor la public, a fost realizat un material video care prezintă, într-un mod simbolic, efectele electrocutării asupra a 3 emoticoane.