Actualitate

FOSTUL COMANDANT AL IPJ BUZĂU, VIOREL ȘTEFU, SPUNE CE POLIȚIA NU POATE DA OFICIAL! E grav! Infracționalitatea a crescut, la țară chiar nu se poate așa

Rata infracționalității a crescut odată cu valul de români întorși în țară din cauza crizei coronavirusului care a afectat întreaga lume. A spus clar, în direct la Focus Tv, fostul comandant al IPJ Buzău, comisarul șef  Viorel Ștefu.

“Infracționalitatea este în creștere pentru că din străinătate au venit foarte mulți indivizi certați cu legea, indivizi care acolo au comis fapte foarte grave. În ultima perioadă nu au mai avut libertate de mișcare, așa că au venit în țară. Aici nu au locuri de muncă, nu au câștiguri legale și deci, comit infracțiuni. Poliția trebuie să-i monitorizeze îndeaproape pe cei cunoscuți cu probleme, care pot comite ilegalități.”

Într-o intervenție telefonică în direct în emisiunea Focus News, Viorel Ștefu a subliniat că trecem printr-o perioadă complicată care cere luarea unor măsuri imediate. Este nevoie de o prezență activă și în număr mult mai mare în stradă a forțelor de ordine dar și de luarea unor măsuri ferme împotriva celor care nu țin cont de nici o regulă și acționează după propriile legi, pentru descurajarea unor astfel de fapte.

“ Cu cât sunt mai multe evenimente de acest gen, poți gândi că în România există un climat de nesiguranță. Este obligatoriu ca forțele de ordine să-și facă meseria și să ia măsuri ferme. Aceste evenimente, care se produc dacă Poliția nu-și face treaba, crează o aură de nesiguranță. Este obligatoriu ca forțele de ordine să-și facă meseria și să ia măsuri ferme. În mediul rural pericolul este foarte mare, numeric polițiștii sunt depășiți de problemele care apar. Într-o comună sunt 2-3 polițiști, este foarte greu să monitorizezi toți infractorii, toate drumurile. Singura soluție este creșterea numerică a oamenilor legii dar și profesionalizarea. Și aplicarea legii. Degeaba avem polițiști, procurori, dacă legea nu este aplicată.”

Încă o declarație tranșantă a fostului comandant al IPJ Buzău este aceea că Poliția Română, începând de la cea de proximitate, trebuie reformată din temelii. Pornind de la angajarea de forță de muncă, până la specializarea polițiștilor, astfel încât să fie pregătiți să acționeze și să facă față oricărei situații.

“ Poliția a fost prinsă de această criză sanitară dar care atrage și alte măsuri, a fost prinsă nepregătită cumva, vorbesc la nivel general. Anii trecuți a apărut o lege care a generat pensionarea anticipată a polițiștilor cu experiență. S-a încercat angajarea la foc automat din surse externe și să se școlarizeze foarte repede polițiști pentru  acoperirea golurilor. Sunt măsuri actuale, imediate care trebuie luate, adică polițiștii, jandarmii, polițiștii locali să acționeze în stradă pentru descurajarea unor astfel de evenimente, dar pe termen lung Poliția Română trebuie să demareze o campanie pentru profesionalizarea acestei instituții. Este necesară, de urgență, reconstrucția acestei instituții de bază pentru menținerea ordinii si liniștii publice, pentru siguranța cetățeanului.”

La Buzău, în ultima săptămână, au fost înregistrate cel puțin două incidente comise cu violență. Două angajate ale Trans Bus au fost amenințate cu cuțitul în centrul orașului, în fața a zeci de oameni. Ambii atacatori au fost lăsați liberi. La Movila Banului, o tânără a fost violată de doi indivizi, unul dintre ei recidivist, arestat în 2008 tot pentru viol.