Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, au mers pe teren, pentru a evalua pagubele produse culturilor agricole de secetă. Zona de sud-est a României este puternic afectată de lipsa precipitațiilor, dar și de faptul că suprafețele irigate sunt mici în raport cu cele cultivate. Cei doi oficiali au anunțat investiții în infrastructura de irigații, dar și modul în care vor fi despăgubiți fermierii.
Potrivit ministrului Barbu, despăgubirile vor veni mai repede în acest an comparativ cu anii trecuți. Dacă în anii din urmă, banii intrau în conturile agricultorilor afectați de secetă în anul agricol următor, de data aceasta ar urma ca despăgubirile să ajungă la fermieri până la toamnă, când vor începe lucrările pentru noul an agricol. 15 septembrie este termenul limită până la care sunt așteptate procesele verbale de constatare a gradului de calamitate.
În ceea ce privește solicitările venite deja de la autoritățile din două județe, Buzău și Vrancea, pentru a Guvernul să declare stare de calamitate, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că despăgubirile vor fi acordate indiferent de acest demers birocratic.
Anunțul reprezentanților Guvernului vine în contextul în care calamitatea este vizibilă în sud-estul țării la toate culturile care nu au fost irigate. Se estimează, din datele centralizate până acum, că sunt afectate circa 2 milioane de hectare de culturi agricole. Premierul Ciolacu a vorbit despre necesitatea investițiilor în infrastructura de irigații, dar a subliniat că siguranța alimentară a țării nu este în pericol.
Vizita pe teren s-a derulat în trei din cele mai afectate județe din sud-estul țării, respectiv Galați, Vrancea și Buzău. Ministrul Agriculturii a anunțat că în doar câteva săptămâni va fi lansată licitația pentru derularea uneia dintre cele mai importante investiții pentru agricultură, Canalul Siret – Bărăgan.
Adaugă comentarii