Actualitate

(FOTO) Destinație de vacanță! Un tărâm de poveste, unde timpul parcă a stat în loc

Situată în nordul județului, la limita cu județul Vrancea, Valea Salciei, o localitate înzestrată cu peisaje uluitoare, începe, timid, să se dezvolte. În ultimii ani, diverse proiecte au fost implementate în comună, astfel încât Valea Salciei să devină unul dintre locurile incluse pe lista scurtă a turiștilor. Oricine ar ajunge în zonă ar rămâne uimit de peisaje și de ospitalitatea localnicilor.

Dacă simți nevoia unei evadări în natură, ai găsit locul potrivit!

Zona nu este încă suficient de bine dezvoltată din punct de vedere turistic, însă potențial are! Pe lângă peisajele unice, obiective care merită văzute sunt destule.

Unul dintre obiectivele principale, purtător viu al tradiţiilor şi obiceiurilor vălenilor, este Muzeul Satului, ce te face să păşeşti în originile pure ale istoriei. Muzeul Satului din comuna Valea Salciei, intitulat şi „Casa Timpului” este cel mai nou muzeu din judeţ, fiind inaugurat în august 2020.
Povestea acestui muzeu a pornit de la cele mai modeste forme. O clădire aflată în ruine, ce a fost folosită ca sediu al dispensarului satului, a fost reabilitată iar astăzi găzduieşte bunuri tradiţionale, multe datând din anii 1800. Toate au fost donate de către localnici, tocmai pentru a păstra obiceiurile şi tradiţiile vii.

Un alt obiectiv turistic este „Crucea luminată”, ridicată în anul 2018, în cinstea soldaţilor căzuţi în timpul războaielor mondiale.

De asemenea, biserica “Adormirea Maicii Domnului” ce a fost de curând reabilitată, vă aşteaptă în vizită.

„Valea Salciei , pentru mine, este şi o să rămână unul dintre puţinele locuri de suflet. Şi îmi permit să afirm acest lucru, deoarece , în primul rând aici este „acasă” şi în al doilea rând, aici este locul unde te poţi bucura din belşug de natură, de peisaje greu de uitat, şi nu în ultimul rând de tradiţii şi obiceiuri”, povestește pentru Șansa News.ro, Laura Surugiu, locuitor al comunei.

Un alt punct de atracție zonal este „Zidul Uriașilor”, un rest calcaros rămas dintr-o masă care a dispărut în urmă cu ani buni, cu aproximativ un metru lățime, o lungime care variază între 6 și 7 metri și zone în care înălțimea atinge 20 de metri. Un aspect cel puțin interesant la acest zid este faptul că în zonă sunt prezente preponderent marnele și gresiile. 
La toate aceste atracții se adaugă peisajele superbe și trecerea de la aglomeratele orașe la un loc în care timpul parcă stă în loc.

Oamenii sunt extrem de primitori iar atmosfera este una pe care rar o poți întâlni în zilele noastre. Totul îți dă impresia unei întoarceri în timp, o relatare a unor întâmplări demult petrecute.

Ajungând acolo, cu ajutorul localnicilor veți afla lucruri interesante, așa cum am aflat și noi, cum că la sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Valea Salciei făcea parte din plaiul Râmnic al județului Râmnicu Sărat și era formată din satele Modreni și Valea Salciei, cu o populație de 728 de locuitori. În comună au funcționat și o școală mixtă și o biserică zidită între 1847 și 1851 de marele pitar Ion Popescu (construcția a fost abandonată în timpul revoluției din 1848, dar reluată de locuitori după 1850). În 1925, comuna avea 863 de locuitori. Vă invităm să faceți o plimbare în comună pentru a vă convinge că Valea Salciei poate fi o destinație turistică în orice moment al anului!