Actualitate Social

(FOTO) Intersecțiile și scările de bloc, raiul cerșetorilor. Apelul Poliției Locale

“Nu mai dați bani și mâncare persoanelor fără adăpost pe care le întâlniți pe stradă sau în parc. Nu le ajutați, ci din contră, le încurajați să cerșească zi și noapte.” Este mesajul transmis de polițiștii locali în contextul în care cerșetorii sunt întâlniți la tot pasul în municipiu.

Tot mai multe intersecții și scări de bloc din Buzău au devenit refugiul unor persoane fără adăpost. În ultima perioadă, nu mai puțin de 33 de oameni ai străzii au fost identificați și ridicați de polițiștii locali din diferite zone ale municipiului, unde își amenajaseră un loc unde să doarmă. Persoanele respective au fost conduse la Centrul de zi și de noapte pentru persoane adulte fără adăpost, unde beneficiarii au parte de un acoperiș deasupra capului dar și de hrană.

‘Pentru asigurarea unui climat de ordine publică și pentru diminuarea nemulțumirilor, disconfortului provocat de prezența persoanelor fără adăpost  în anumite zone din municipiul Buzău, polițștii locali din cadrul Serviciului Ordine și Liniște Publică, au identificat un număr de 33 de oameni ai străzii și au   intensificat acțiunile de prevenire, descurajare a acestui fenomen, prin multiplicarea raziilor în  intersecții, zona supermarketurilor, pe străzi și în parcuri.  În nenumărate rânduri, polițiștii locali, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Buzău, au mutat/preluat din stradă persoanele fără adăpost și le-au condus către serviciile sociale, respectiv Centrul De Zi și De Noapte Pentru Persoane Adulte Fără Adăpost“, se arată într-un comunicat de presă remis de Poliția Locală Buzău.

Însă, cele mai multe persoane au petrecut câteva ore în centru, apoi s-au întors pe stradă cerând bani și mâncare buzoienilor.

“Din păcate, însă, nici reprezentanții serviciilor sociale nu au posiblitatea legală de a-i determina să nu mai iasă în stradă și să ramână în centrele ce le sunt destinate, împotriva voinței lor. De asemenea nici sancționarea acestora nu este o soluție deoarece aceștia nu își plătesc amenzile și nu au bunuri urmăribile. ”  

În acest context, polițiștii locali fac un apel către buzoieni să nu mai ofere bani și bunuri oamenilor străzii, deoarece în acest fel aceștia aleg să rămână în stradă.

“Trebuie  să înțelegem că prezența lor în intersecții prezintă un pericol iminent pentru participanții la trafic, iar adăpostirea lor în scările de bloc, parcuri, pe străzi creează un mare disconfort pentru cetățenii municipiului. Pentru a nu  mai fi nevoită să acționeze doar la efect, ci și la cauză, poliția locală face apel la cetățeni pentru a nu mai oferi bani și bunuri persoanelor fără adăpost, deoarece în acest fel aceștia aleg să rămână în stradă.”