Aluniș-Colți, o zonă extrem de ofertantă din punct de vedere turistic, a început să atragă din ce în ce mai mulți vizitatori. Fie că merg la Muzeul Chihlimbarului, fie la așezările rupestre, nu este week-end în care această parte a Buzăului să nu prindă viață. De luna aceasta, însă, turiștii au ocazia să petreacă mult mai mult timp în zona, pentru a putea descoperi întreaga istorie a locurilor, și nu doar câteva ore. A fost finalizată Școala de Olărit de la Colți. Ceea ce înseamnă că turiștii se pot caza câteva zile în camerele atent pregătite pentru vizitatori, timp în care pot învăța meșteșuguri vechi, pot afla istoria ceramicii de Buzău, pe scurt se pot bucura de o minivacanță într-un cadru natural de poveste, în care nu vor avea timp să se plictisească.
Un proiect ambițios inițiat anul trecut de Asociația Centrul de Artă Aluniș, Școala de Olărit, prima din Regiune, a devenit realitate.
“Și iată-ne ajunși într-un moment la care am visat și pentru care am muncit alături de comunitate: Școala de Olărit de la Colți, unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale noastre, este realitate. Am pornit la drum cu dorința de a reporni tradiția ceramicii și olăritului pe Valea Buzăului ca mod de celebrare a moștenirii culturale, dar și ca mijloc de a dezvolta zona în armonie cu tradițiile și valorile locale. Școala de Olărit de la Colți este astăzi primul atelier de acest gen din zonă, spațiu de creație pentru artiști, locul unde s-a creat și se produce ceramica de Colți, loc de muncă pentru trei localnici dintre care două sunt primele femei olar de pe Valea Buzăului și exemplu de bune practici pentru dezvoltarea turistică în zonă“, arată reprezentanții Centrului de Artă Aluniș.
Sursa foto Centrul de Artă Aluniș
Cum meșterii care cunosc tainele olăritului sunt din ce în ce mai puțini, membrii asociației de la Aluniș au reușit să reînvie această tradiție. Au ajutat două femei de pe Valea Buzăului să deprindă tainele meșteșugului, pentru a putea, la rândul lor, să predea lecții celor mici.
“Proiectul „Școala de Olărit de la Colți” a luat naștere anul trecut, fiind un proiect menit să fructifice patrimoniul din zonă. Ne-am dorit să revitalizăm ceramica buzoiană, să o cercetăm, să vedem ce se crea înainte, dar să-i dăm un suflu nou, ceva specific. Am reușit să creăm ceramică de Colți. Am vrut să mergem ceva mai departe și ne-am propus să creștem o nouă generație de olari. În ultimele 6 luni am oferit peste 100 de ateliere tinerilor. Am angajat și format două doamne, primele femei olar de pe Valea Buzăului”,a arătat, la Focus Tv, Maria Dumitru, coordonator Centrul Aluniș.
Sursa foto Centrul de Artă Aluniș
Școala de Olărit nu înseamnă doar ateliere în cadrul cărora poți învăța să modelezi lutul. Ci un loc perfect de petrecere a timpului liber pentru întreaga familie.
“Luna aceasta am deschis casa de rezidență a Școlii de Olărit de la Colți, “Casa lila”. Este primul atelier din zonă, un atelier de olărit care are și camere unde putem caza artiști aflați în rezidență care pot veni să creeze și să facă schimb de experiență cu olarii noștri, să lase aici din cunoștințele lor, dar putem găzdui și turiști. Este o mană cerească pentru noi acest lucru. Pe de o parte, dăm turiștilor ocazia să petreacă mai mult timp aici, au unde să stea mai multe zile să experimenteze tot ce înseamnă Aluniș și Colți, ne ajută și pe noi să continuăm demersurile pe care le avem pentru a oferi și mai multe locuri de muncă și a desfășura proiecte diverse ce vizează revitalizarea tradițiilor.”
Sursa foto Centrul de Artă Aluniș
Proiectul pus pe picioare de Centrul de Artă Aluniș a dat un impuls turismului buzoian. În ultimele luni, turiști din Buzău, Galați, Brăila, București dar chiar și din alte țări au ajuns la Aluniș. Au fost și persoane care s-au îndrăgostit de aceste meleaguri și s-au reîntors după 2-3 săptămâni.
Adaugă comentarii