Actualitate

(FOTO) Un scenariu care a aruncat gaz pe foc la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură. Iată și replica Primăriei!

Au apărut tensiuni serioase și chiar amenințarea unor proteste după ce Primăria Buzău a lansat în dezbatere publică un Plan Urbanistic Zonal ce cuprinde, printre altele, soluții pentru fluidizarea traficului în zona de nord a orașului, acolo unde ar urma să se dezvolte un nou proiect imobiliar.

Reprezentanții Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău trag un semnal de alarmă și spun că, potrivit noului plan, cel puțin trei noi artere care ar urma să asigure accesul către noile construcții, ar trece prin centrul stațiunii.

Un lucru care ar  afecta serios activitatea cercetătorilor, a spus, la Focus Tv,  Floarea Burnichi, cercetător la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

“În data de 18 martie am participat la dezbaterea publică la primărie. Cu stupoare am constatat, primind o adresă din partea Primăriei Buzău anterior, că unitatea noastră va fi traversată de cel puțin trei drumuri prin centrul unității, ceea ce face absolut imposibilă desfășurarea activității de cercetare. Nu poți să traversezi o autostradă să te duci să-ți controlezi experimentele, să montezi experimente, să asiguri securitatea experimentărilor, nu mai vorbim de poluare, de poligonul ecologic care există în zonă, nu va mai putea fi vorba despre nimic de genul ăsta, ca să nu mai spunem de producerea de semințe de care unitatea noastră este responsabilă la peste 110 soiuri.”

Floarea Burnichi, cercetător

În cadrul dezbaterii publice reprezentanții Stațiunii au arătat cât de mult ar fi afectată unitatea care produce semințe și răsaduri pentru întreaga țară, asigurând circa 15% din necesarul intern de semințe. Au cerut să fie găsite alte soluții, astfel încât traficul să nu fie mutat printre serele și culturile cercetătorilor.

“Nu avem nimic împotriva Planului Urbanistic și intențiilor de dezvoltare a orașului, însă am constatat că acest plan afectează iremediabil buna funcționare a unității și activitatea de cercetare. Ni s-a spus că aceste drumuri erau trasate din anul 2009 în Planul de Urbanism General. Noi am sugerat ca drumul acela să treacă cumva prin spatele solariilor noastre. Ne-a cerut în scris să punem punct cu punct obiecțiile noastre și că vor încerca să mute cel puțin două din drumuri în așa fel încât să nu se mai învecineze cu sola noastră de agricultură ecologică. Sunt foarte curioasă ce soluții pot fi găsite, am cerut o nouă dezbatere publică să fie cunsocute toate demersurile noastre și răspunsurile primite.”

Floarea Burnichi, cercetător

Între timp, Stațiunea de Cercetare pregătește apărarea cu care se va prezenta din nou în fața autorităților locale, fiind înștiințate și forurile superioare de la București.

Floarea Burnichi, cercetător

De partea cealaltă, autoritățile din Palatul Comunal vin cu un raspuns la temerile cercetătorilor printr-o postare pe Facebook. Viceprimarul Ionuț Apostu spune că, de fapt, îngrijorările cercetătorilor ar fi nejustificate, pentru că planul propus de arhitecți nu va fi pus în aplicare niciodată, tocmai pentru că ar afecta unitatea buzoiană.

În perioada imediat următoare, lucrurile vor fi lămurite pentru că Planul Urbanistic Zonal propus spre dezbatere va ajunge, spre aprobare, pe masa consilierilor locali municipali.

Autorul știrilor

Elena Petre

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Nu i-ar mai răbda pământul…că au distrus orașul ăsta. A ajuns o cloacă, pe mâna unor analfabeți funcțional.