Actualitate Social

(FOTO&VIDEO) Aplauze pentru eroii anonimi, care salvează vieți donând sânge. Un singur donator poate salva trei oameni

În fiecare an, pe 14 iunie se celebrează Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge, moment în care tuturor celor care salvează vieți printr-un gest mărunt li se arată recunoștința. În centrele de transfuzii sanguine din toată țara s-au pregătit o mulțime de surprize pentru cei care periodic renunță la o parte din lichidul vital pentru a da viață. La Buzău, donatorii au primit aplauze, premii din partea Consiliului Județean, dar și o felie de tort, să se înzdrăvenească după ce au renunțat la o parte din sângele lor, fiind felicitați inclusiv de președintele Petre Emanoil Neagu.

Însă dincolo de atmosfera de sărbătoare, un lucru e cert: pandemia a determinat o scădere considerabilă a numărului de donatori.

”În timpul pandemiei, numărul donărilor și donatorilor a scăzut. Încercăm ca acum, după pandemie, să ne revenim și să atragem cât mai mulți donatori. O să începem să refacem și colectele mobile, acele colecte care ne aduc mulți donatori, inclusiv fidelizați. Unde mergem la colectă mobilă, donatorii ne așteaptă și o să începem să le refacem”, a declarat directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, Adriana Crăciun.

Și, din păcate, se înregistrează și o scădere a numărului de donatori fideli, adică aceia care donează sânge de mai multe ori pe an. Din circa 14.000 de persoane care donează într-un an bun sânge, doar câteva sute sunt donatori fideli, cu mai multe vizite la Centrul de Transfuzii Sanguine.

”Donatori fidelizați avem câteva sute din cei 14 mii câți aveam în anii foarte buni, iar din nefericire numărul lor continuă să scadă. Pentru noi asta e o problemă, pentru că donatorul inițial, cel care vine o singură dată să doneze, dă doar o singură pungă de sânge, pe când cei fidelizați sunt acei donatori care donează în mod constant la 3 luni, având 4-5 donări pe an, iar cu ajutorul lor putem face mai multe produse, trombocite, plasmă, vitale pentru viața pacienților și care folosesc pentru mai multe patologii”.