Actualitate

(FOTO&VIDEO) Concluzii după o tragedie evitată la limită. Cum s-a acționat, ce mai e de făcut

foto arhiva
foto arhiva

S-a intervenit ca la carte la accidentul de ieri, de la Măgura, dar întotdeauna e loc de mai bine: timpii de reacție în caz de accidente sau alte situații de urgență trebuie reduși. Pentru asta, se impune  înființarea mai multor puncte de lucru ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență în județ. Este mesajul transmis de prefectul de Buzău, Daniel Țiclea, după o analiză a modului în care s-a intervenit marți, în cazul accidentului de pe DN10, soldat cu 10 răniți, accident care a impus activarea Planului Roșu de Intervenție.

Impactul frontal de pe DN 10 dintre un microbuz școlar și un autoturism, caz în care erau implicate 13 persoane, a impus activarea Planului Roșu de Intervenție pentru prima data în ultimii 4 ani. Autorități locale, polițiști, pompieri, ambulanțieri și cadre medicale s-au mobilizat pentru a acorda primul ajutor răniților cât mai repede posibil. A fost o luptă contracronometru în care s-a acționat ca la carte, a concluzionat la finele intervenției prefectul Daniel Țiclea.

“Sunt foarte mulțumit de felul în care toate instituțiile responsabile și de felul în care județul Buzău a reacționat la această provocare și-mi doresc așa să fie mereu: prompți, rapizi, interconectați. Am mers ieri după amiază, după ce s-au liniștit lucrurile, la Spitalul Județean pentru a discuta cu părinții copiilor. Vă transmit ceea ce ei mi-au transmis mie: au fost foarte mulțumiți de reacția statului român. Este o satisfacție pentru noi și eu vă mulțumesc dumneavoastră pentru că așa au stat lucrurile ieri și, în general, avem reactie.”

Atât intervenția promptă a salvatorilor, cât și stăpânirea de sine de care a dat dovadă șoferul microbuzului școlar, prezența de spirit care l-a făcut să reacționeze astfel încât să evite o tragedie, au făcut ca nimeni să nu fie rănit grav.

Însă, a fost un accident care scoate în evidență faptul că trebuie luate noi măsuri pentru ca pe viitor intervenția salvatorilor să fie posibilă într-un timp și mai scurt.  Una dintre soluții este înființarea unui punct de lucru ISU la Berca, spune prefectul de Buzău. Se lucrează deja la un astfel de proiect, fiind obținut avizul de principiu de la IGSU. Viitorul sediu al pompierilor va fi amplasat într-o zonă potrivită, care va permite autospecialelor să ajungă rapid pe drumurile principale și de acolo la intervenții.