Actualitate

(FOTO&VIDEO) Președintele României, șeful Camerei Deputaților și miniștri ai Cabinetului Ciucă, la Buzău. De ce este Școala 11 Buzău în centrul atenției

Chiar la această oră, președintele României, Klaus Iohannis, începe o vizită oficială în județul Buzău, alături de mai mulți înalți oficiali ai statului român, printre care și miniștri. Vizita șefului statului se concentrează pe Școala Gimnazială nr. 11 din municipiul Buzău, prima unitate de învățământ din România în care a fost implementat un nou concept.

Este vorba despre ”Școala Circulară”, un proiect care a transformat unitatea într-una 100% verde. Apa meteorică este colectată și reutilizată, energia electrică este produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, iar deșeurile sunt colectate selectiv, pe șapte fracții. De asemenea, încălzirea se realizează tot ecologic, căldura fiind extrasă din sol. Pe lângă faptul că este prietenoasă cu natura, iar costurile s-au redus semnificativ, cei peste 2000 de elevi învață și să schimbe multe în comportament și în viață, în sensul unei griji mai mari față de mediul înconjurător.

Investiția s-a ridicat la circa 1 milion de euro, bani care au venit atât de la bugetul local al municipiului Buzău, cât și din fonduri europene.

În urma implementării acestui proiect, școala a reușit o reducere semnificativă a emisiilor de dioxid de carbon și costurilor cu utilitățile.

Un raport al Administrației Prezidențiale arată că infrastructura ”verde” este exact ceea ce se dorește a se implementa într-un număr cât mai mare de unități de învățământ, în contextul schimbărilor climatice și a luptei mondiale pentru protecția mediului. Iar în acest context, Școala 11 Buzău este un exemplu. Mai multe despre scopul înaltei vizite care are loc chiar la această oră, AICI.

Printre miniștrii prezenți la Buzău alături de președintele Iohannis se numără Sorin Câmpeanu de la Educație, Ion Boloș, ministru al Fondurilor Europene, Lucian Bode,
ministru al Afacerilor Interne, Tanczos Barna de la Mediu, precum și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Înalții oaspeți au fost întâmpinați de primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, prefectul Daniel Țiclea și șefa Inspectoratului Școlar, Daniela Palcău.