Actualitate SĂNĂTATE

Gripa, învinsă de primăvară! A încetat alerta epidemiologică, după o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri

După 3 săptămâni cu scăderi constante în ceea ce privește îmbolnăvirile de gripă, în România nu mai este alertă epidemiologică. Este anunțul Institutului Național de Sănătate Publică, potrivit căruia numărul infecțiilor respiratorii și cazurilor de gripă scade de la o zi la alta, semn că sezonul rece e pe sfârșite.

”În săptămâna 26.02.2024 – 03.03.2024 (S09/2024) incidența infecțiilor respiratorii a avut un trend descrescător față de săptămâna anterioară și s-a situat sub nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane. Având în vedere succesiunea a 3 săptămâni în care atât numărul total de cazuri de infecții respiratorii cât și intensitatea activității gripale au fost în scădere, putem vorbi de o încetare a situației de alertă epidemiologică”, a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică.

La nivel național, în ultima săptămână s-au înregistrat 1523 de cazuri de gripă clinică, față de aproape 2800 de cazuri cu o săptămână în urmă. Au fost însă și 6 decese, ajungându-se la un total de 97 de decese, înregistrate în România de la începutul sezonului rece.

Județul Buzău a înregistrat printre cele mai multe decese din țară. Timp de mai multe săptămâni, Buzăul a fost pe primul loc pe țară în ceea ce privește numărul deceselor înregistrate în rândul pacienților diagnosticați cu gripă. Acum a ajuns însă pe locul 2, cu 12 decese, fiind devansat de Cluj, unde au murit 15 oameni. Pe locul al treilea în topul județelor în care s-au înregistrat cele mai multe decese asociate gripei este Timișul, cu 10 cazuri.