Actualitate

Indiferent de vârstă și experiență la volan, atmosfera de petrecere dintr-o mașină poate genera accidente sinistre. Multiplul campion de raliuri, Titi Aur, a făcut la Focus TV analiza tragediei de pe DN2B

Tragedia de miercuri de pe DN 2 B, în urma căreia o persoană a murit iar alte 6 au fost grav rănite și modul în care s-a produs, așa cum a rezultat din imaginile postate pe internet și din ancheta polițiștilor, vine să arate, încă o dată, că o secundă de neatenție poate face diferența dintre viață și moarte. Indiferent de vârsta șoferului, de experiența lui acumulată în condus, totul poate fi dat peste cap de un singur moment în care acesta își ia ochii de la șosea. Muzica dată tare, atmosfera de petrecere, discuțiile în contradictoriu pot genera accidente cu urmări dramatice.

Într-o intervenție telefonică la Focus TV, multiplul campion de raliuri, Titi Aur, a făcut analiza tragediei de miercuri noapte, de pe DN 2 B, atunci când un om a murit iar 6 au fost grav răniți, într-unul dintre cele mai grav evenimente produse în județ, de la începutul anului. 4 mașini și o autoutilitară au fost implicate în carambolul de miercuri noapte, produs, așa cum reiese din ancheta Poliției, de un șofer de 56 de ani din Tulcea, în mașina căruia se aflau alte 3 persoane, care ascultau tare muzică lăutărească iar unii dintre ei făceau live-uri pe Facebook. Subiectul și AICI și AICI

”Anumite gesturi banale: cum ar fi uitatul în telefonul mobil, muzica dată la maxim, o discuție aprinsă în mașină, o atmosferă incendiară, pot duce la accidente de circulație. Atunci când șoferul este mult mai prins de atmosfera din mașină care poate fi pozitivă sau negativă, de distracție sau de ceartă, atunci se pot produce tragediile. Ambele situații pot duce la tragedii incomensurabile. Cei din mașină trebuie să fie la fel de responsabili ca și șoferul, Asta înseamnă educație, înseamnă educație în școala primară”, a declarat la Focus Tv, pilotul de raliuri Titi Aur.

Pentru a reduce numărul de accidente, Titi Aur recomandă tuturor șoferilor să conducă defensiv. Experiența la volan nu reprezintă o scuză pentru maniera agresivă în condus a unora dintre șoferi.

„Există educație în școlile de șoferi, cursuri de conducere defensivă și alte campanii, încât cea mai mare parte a șoferilor să fie educată. La noi nu se face nimic în zona educației. Considerând că are experiență, la 50 și ceva de ani, a făcut greșeli la care nimeni nu se aștepta, posibil din cauza atmosferei. Deci, societatea ar trebui să se implice în educarea tuturor șoferilor și tuturor participanților la trafic”.

Titi Aur este pilot de curse de aproape 40 de ani. A debutat în anul 1986 la Raliul Brașovului. În întreaga sa carieră a câștigat 49 de raliuri și a obținut 8 titluri de campion al României în anii 1995, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2006. Acesta deține propria sa școală de conducere defensivă și pilotaj, unde și predă.