Actualitate SĂNĂTATE

Instalația de oxigen din Spitalul Județean, suprasolicitată! Este nevoie de modernizări pentru a face față consumului extrem. Consiliul Județean accesează fonduri europene

Valul de pacienți în stare gravă și care au nevoie de oxigen pentru a trece peste infecția cu SARS-CoV-2 a făcut ca rețeua din Spitalul Județean să fie suprasolicitată. De altfel, într-o intervenție la Focus TV, Claudiu Damian,managerul unității medicale, a spus că rețeaua electrică și instalația de oxigen nu au fost proiectate pentru un consum atât de ridicat astfel că s-a ajuns într-o situația critică. Tocmai după ce s-au lovit de o asemenea provocare, reprezentanții unității medicale alături de Consiliul Județean au căutat surse de finanțare pentru a moderniza întreaga rețea atât din incinta clădirii principale a Spitalului Județean cât și a secțiilor exterioare. Astfel, astăzi, 19 octombrie, consilierii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici ai unui proiect prin care vor fi atrași 10 milioane de lei cu care să fie refăcută întreaga instalație de oxigen a celei mai mari unități spitalicești din județ. De asemenea, va fi refăcut tot sistemul de detectare, semnalizare și alarmare la incendii.

„Astăzi am aprobat caracteristicile tehnice și economice la un proiect pe care o să-l lansăm mâine pe fonduri europene. Aici a fost o muncă extraordinară că am fost în contratimp ca să reușim într-o perioadă destul de scurtă să facem tot ce înseamnă documentația. Este vorba despre un proiect în valoare de 10 milioane de lei, pe fonduri europene, unde, ca să putem să aducem la standard tot ce înseamnă acum și din cauza pandemiei și nu numai, de la securitatea care trebuie să fie în spitalele noastre, și acum mă refer strict la Spitalul Județean, capacitățile de oxigen, cu tot ce înseamnă capacitatea de răspuns la incendii și așa mai departe”, a spus Petre Emanoil Neagu, președinte CJ Buzău.

Potrivit proiectului aprobat astăzi, banii vor fi folosiți pentru realizarea unor instalații și trasee de gaze medicale noi și moderne atât în incinta Spitalului Județean cât și în secțiile Secţia Oncologie și Secţiile Pneumologie/TBC/Boli infecțioase/SIDA.

De asemenea, după realizarea acestei investiții întreaga unitate medicală va fi dotată cu sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii cu acoperire totală şi de detectare semnalizare şi alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen medical în atmosferă.

În plus, ”proiectul presupune și realizarea schemei/proiectului de execuție și montaj în vederea asigurării exigențelor de siguranță la foc a utilizatorilor construcției, pentru prevenirea incendiilor şi intervenția în timp util, în caz de apariție a acestora”.

Astăzi, consilierii județeni au aporbat indicatorii tehnico economici, priectul urmând a fi depus mâine,20 octombrie, pentru accesarea fondurilor europene.

După aprobare, perioada de implementare este de 19 luni. Linia de finanțare accesată acum și de Consiliul Județean Buzău a fost deschisă imediat după tragedia de la spitalul din Piatra Neamț, fondurile fiind destinate exclusiv modrnizării instalațiilor de oxigen.