Actualitate

Ce a stat în spatele bâlbâielilor autorităților privind închiderea școlilor. Reprezentanți ai părinților: ”Cu ce ne încălzește dacă prelungim școala cu 2-3 săptămâni, dar ni se îmbolnăvesc copiii”

O bâlbâială a autorităților buzoiene a bulversat, luni seară, copiii, părinții și profesorii, care au fost puși în situația de a nu ști dacă, marți, 19 octombrie, școlile se deschid sau nu.   

Totul a început luni după amiază cu o solicitare a Direcției de Sănătate Publică de a închide școlile acolo unde rata de infectare e mai mare de 7. 5 cazuri de Covid la mia de locuitori. Propunerea a fost votată în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și comunicată ulterior pe toate căile pentru ca elevii, părinții și profesorii să știe că de marți, 19 octombrie, unitățile de învățământ din orașul Buzău și din 15 comune trec în online, pentru 14 zile.

Numai că la câteva ore distanță de această decizie, autoritățile județene au revenit. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit, pentru a doua oară în cursul aceleiași zile, și a abrogat hotărârea inițială care prevedea trecerea în online a sute de școli. Asta după ce, spun surse de presă, ministrul Educației Sorin Câmpeanu l-ar fi sunat pe șeful ISJ, Ionel Meiroșu, și apoi un secretar de stat, tot din Ministerul Educației,  ar fi sunat la Prefectură, pentru a atrage atenția că decizia inițială a CJSU,  care trimitea în online școlile din localitățile cu rată mare de infectare, nu ar avea  bază legală și a fost încălcat ordinul comun între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.       

Marți, șeful Învățământului buzoian a explicat pentru Focus Fm cum au stat lucrurile care au bulversat pe toată lumea:

” A apărut hotărârea CJSU, de suspendare și trecere a cursurilor în online. În preambul la cadrul legal din start lipsea ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății și acolo avem condițiile in care se intră în online. Neexistând cadrul acesta legal, din start, hotărârea CJSU nu putea merge în continuare, fapt care a condus la anularea ei. Am informat directorii de unități în cel mai scurt timp, am anunțat că azi se fac orele normal, în afara unităților care sunt afișate pe site-ul ISJ și care au primit aprobare, în conformitate cu ordinul comun al celor două ministere.”                            

În ordinul comun al Ministerului Educației si Ministerului Sănătății sunt prevăzute clar condițiile în care școlile pot fi închise iar o decizie de acest gen nu poate fi luată în masă și fără acordul Inspectoratului Școlar, ci se decide punctual, în funcție de situația epidemiologică din fiecare unitate de învățământ.

La Buzău, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, al cărui președinte este subprefectul cu atribuții de prefect, Marieta Boloș, a omis însă acest aspect si a luat in calcul doar solicitarea DSP privind trecerea în online a școlilor din localități cu rate mari de infectare și faptul că spitalele sunt pline cu bolnavi iar numărul copiilor infectați este foarte mare.

Iată cum poate trece în online o școală, potrivit șefului ISJ Buzău, Ionel Meiroșu:

Situația de la Buzău a atras atenția și asociațiilor naționale de părinți. Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți-Învățământul Preuniversitar, Iulian Cristache, este de părere că școlile trebuie închise acolo unde rata de infectare e mare, iar o altfel de decizie poate fi luată și de autoritățile județene care știu cel mai bine ce e in comunitățile lor:

” Este un pariu al actualului ministru, demis sau interimar, care vrea cu tot dinadinsul să țină școlile deschise, indiferent de sănătatea copiilor noștri, oricum și oricând. Este mult prea mult, deci, dacă CJSU a analizat acest lucru, vă dați seama că analiza este pe fond, deci, nu la nivelul fiecărei școlim dar, degeaba nu ai cazuri la nivelul unei unități de învățământ, dacă ai spitalele închise, dacă ai ușile de la ATI închise, dacă nu ai posibilitatea să soliciți la 112 ambulanța și să vină în timp scurt ca să poată ajuta un pacient. Deci, așa a fost analizată situația de cei din CJSU, nu cum gândesc cei de la Minister, pe care îi putem înțelege, însă doar până la un anumit punct. Da, învățământul  tradițional este foarte important, dar când vorbim despre sănătatea copiilor noștri, haideți să fim serioși, riscurile sunt enorm de mari. Cu ce mă încălzește că prelungim cu 2-3 săptămâni școala, dacă apoi avem câteva mii de copii carantinați sau mai rău, care pot ajunge chiar și la ATI? (…) Nu decidem pe spatele copiilor, pentru că tu nu ai tablete sau ai alte neajunsuri nejustificate în sistem și trimitem copiii la școală oricum, doar ca să nu ieși tu prost la raport.”

Cert este că marți 10 școli dintre care unele cu efective mari de copii, cum sunt Școala 11 si colegiile Eminescu si Hasdeu sunt în online. In aceste  cazuri, conducerile școlilor au convocat consiliile de administrație si au cerut Inspectoratului Scolar trecerea in online din cauza numărului mare de infectări in rândul efectivelor de copii si profesori, dar si a incidentei crescute din localitățile lor., într-o astfel de situație fiind liceul de la Rușețu. 

Etichete

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian