Actualitate SĂNĂTATE

Intervenție, în premieră, la Spitalul Râmnicu Sărat. Unul din doi români suferă de această boală

O boală cu o incidență tot mai crescută în rândul populației adulte din România poate fi tratată acum și la Spitalul Râmnicu Sărat, de altfel singura unitate medicală de stat din Regiune unde se pot face astfel de intervenții chirurgicale. Până acum, au fost tratați deja 30 de pacienți, în diferite stadii ale bolii. Cu toții și-au reluat imediat activitatea cotidiană și la locul de muncă, fără nicio durere sau rareori cu o minimă jenă dureroasă.

Este vorba despre boala venoasă cronică pe care medicii o consideră apanajul stațiunii bipede. Cu alte cuvinte, o afecțiune care îngreunează mersul, provoacă dureri și umflături la nivelul membrelor, și de care, din păcate, suferă unul din doi români.

”În România studiile epidemiologice efectuate au arătat că incidența bolii în rândul populației adulte ajunge la 31 % până la 45 %, practic, am putea spune ca aproape unul din doi adulți are boală venoasă cronică”, a spus Andreea Maria Gibă Păscuțoi, medic specialist chirurgie generală din cadrul Spitalului Râmnicu Sărat.

Și pe cât de mare este incidența bolii pe atât de puține sunt spitalele de stat din România unde se pot face intervenții minim invazive pentru a o trata. Din fericire, în județul nostru, gheața este spartă de spitalul de la Râmnicu Sărat care devine astfel singura unitate medicală de stat din zona de SE a României unde pacienții pot opta pentru o astfel de operație, extrem de ușoară dar cu rezultate uimitoare.

Inițiativa aparține Andreei Maria Gibă Păscuțoi, medic specialist chirurgie generală, care spune că s-a pregătit intens pentru a trata această patologie urmând, încă din timpul rezidențiatului, cursuri de specializare în centre flebologie din Italia, Ungaria și Turcia.

Astfel, de când a venit la Râmnicu Sărat, din februarie 2022 a început demersurile pentru ca unitatea medicală să poată trata boala venoasă cronică. Primul rezultat a fost chiar în aprilie 2022, când a organizat primul workshop pentru cadrele medicale din secția chirurgie. Atunci, primii șapte pacienți au beneficiat de intervenția minim invazivă.

”Primul nostru pacient a fost un tânăr în vârstă de 34 ani diagnosticat cu insuficiență venoasă cronică a membrului inferior drept care a beneficiat de o termoablație endovenoasa laser, în anestezie locală, reluându-și activitatea de mers, pe propriile picioare, imediat postoperator .La 3 zile de la intervenție s-a întors la locul de muncă”, a spus dr. Andreei Maria Gibă Păscuțoi.

Însă, pentru ca astfel de intervenții să poată fi făcute la scară largă a fost nevoie de investiții. În scurt timp, a fost achiziționată aparatura necesară. În total, aproximativ 20.000 de euro au fost alocați prin Consiliul Local Râmnicu Sărat astfel că în decembrie 2022 totul a fost pregătit pentru a da startul oficial.

”Prima pacientă din decembrie, când am dat startul oficial, ne-a fost o colegă, în vârstă de 52 de ani care după ce a văzut rezultatele la primul membru a revenit pentru al doilea. Iar cazurile au continuat”, a mai spus dr. Andreei Maria Gibă Păscuțoi.

Medicul spune că intervenția este minim invazivă, inciziile sunt discrete și are aceleași rezultate ca operația clasică, fără a mai efectua strippingul bine cunoscut (smulgerea venei), cu nenumărate complicații postoperatorii. Toate aceste intervenții se desfășoară în anestezie locală, pacientul fiind spitalizat extrem de puțin și putând să se întoarcă la viața cotidiană extrem de repede.

Avantajele tratamentului prin termoablație endovenoasă laser:

  • Intervenția termoablativă durează mai puțin de o oră și ameliorează imediat simptomele (începând cu prima zi postprocedural).
  • Pacientul poate  reveni imediat la activitatea cotidiană și la locul de muncă , fără nici o durere sau rareori o minimă jenă dureroasă .
  • Se pot produce inflamații minore, sufuziuni, echimoze care pot fi tratate cu ușurință, de cele mai multe ori se resorb de la sine.
  •  Nu exista cicatrici sau suturi, deoarece procedura nu necesită  incizii, fiind o procedură minim invazivă.
  •  Rata de succes mare și o rată de recurență mult scăzută comparativ cu alte interventii chirurgicale clasice, unele dintre ele de ordin istoric.
  • Rata de succes variază la ablația endovenoasă intre 92% si 97%.