Actualitate

LA BUZĂU, ȘCOALĂ CA-N FINLANDA. Când vor fi deschise primele clase inspirate din cel mai bun sistem școlar din lume

Începând din anul școlar viitor, la Buzău vor funcționa primele clase realizate după modelul de educație finlandez. Autoritățile buzoiene, împreună cu specialiști din Finlanda, vor încerca să implementeze acest sistem care s-a dovedit a fi unul de succes, un model care să vină în sprijinul elevilor, dar și al profesorilor.

Oana Matache, viceprimarul municipiului Buzău, a dezvăluit în emisiunea Focus News de la Focus Tv, în ce stadiu este acest proiect. Pentru moment, autoritățile din Buzău, împreună cu reprezentanții Amnbasadei Finlandei, discută și pun la punct toate detaliile referitoare la regulile după care vor funcționa noile clase. Astfel, modelul de educație finlandez ce pune accent pe sprijinirea tututor copiilor, și nu prin promovarea elitelor, va fi implementat, pentru început, la clasele pregătitoare și la preșcolarii din grupa mică.

“Vom face un apel către toate grădinițele din Buzău și către toate școlile, dar proiectul se adresează copiilor care sperăm noi, dacă îl implementăm din septembrie, intră în septembrie la grupa mică, respectiv clasa pregătitoare. Clasa 0, cum se spunea. Vrem să îi luăm de la început. Aceste clase finlandeze vor fi monitorizate și implementate cu experți finlandezi. Proiectul va fi monitorizat de cercetători timp de trei ani, mă refer la grădinițe, și respectiv cinci ani la clasa 0- clasa a 4-a pentru că urmărim niște indicatori pentru că nu îl facem așa, doar de dragul de a-l face. Noi vrem să vedem, comparativ, cum evoluează un copil care învață într-o clasă de inspirație finlandeză, față de un copil care învață în sistemul tradițional. “

Noile clase vor avea cel mult 22 de copii, de care se vor ocupa două cadre didactice.

”La grădiniță înseamnă foarte mult timp petrecut în aer liber, activități foarte multe în aer liber. Acest lucru înseamnă crearea independenței copilului foarte devreme.

În România știm foarte bine că părinții leagă șireturile până în clasa întâi, în schimb finlandezii de la trei ani se schimbă singuri, se încalță se descalță singur. Adică, îi creezi această independență, autoservirea. Creezi oameni mai descurcăreți și mulți mai apți de a se adapta la medii noi, iar din punct de vedere al școlii, principiul finlandez este acela ca niciun copil să nu rămân în urmă  și cea mai bună școală este școala de lângă tine. Vor fi maxim 22 și vor fi două cadre ca să respectăm sistemul finlandez până la capăt. Dacă proiectul se va dovedi un succes și indicatorii de la final ne vor arăta dacă acești copii au rezultate mult mai bune, nu neapărat academice, ci deprinderi de viață, vom împinge proiectul către Minister.”

Deocamdată nu se știe exact câte astfel de clase vor funcționa din toamnă, fiecare unitate de învățământ putând opta pentru implementarea acestui sistem. 

”Trebuie să oferim o șansă tuturor. Acum lucrăm la proiectul pe care vrem să îl prezentăm finlandezilor. Așteptăm date despre grădinițele și școlile din Buzău, iar apoi vom lansa apelul. Apelul va însemna că orice școală și orice grădiniță va putea aplica. Sunt anumiți directori care și-au manifestat interesul, dar în momentul în care lansăm oficial și toți vor putea aplica vom ști exact numărul.”

Încă de anul trecut, autoritățile locale au anunțat că vor să înființeze o clasă după model finlandez la Buzău în vederea dezvoltării educației. Mai mult, educatori și învățători din Buzău au fost deja, în luna februarie, anul trecut, în Finlanda pentru a vedea cum învață copiii de acolo, iar la întoarcere au și fost implementat câteva idei, în special, în grădinițe.