Actualitate

Lefurile angajaților din Buzău, în creștere ușoară. Domeniul în care buzoienii au printre cele mai mici salarii din țară

Salariile buzoienilor au crescut cu peste 15 procente în decursul unui an, dar sunt, în continuare, sub media națională.

Potrivit Direcției Județene de Statistică, în luna februarie a acestui an, câștigul salarial mediu brut la nivelul județului Buzău a fost de 5385 lei, în vreme ce media națională a fost de 6845 lei. Asta înseamnă că buzoienii au plecat acasă de muncă, în medie, cu 3456 lei ”în mână”, față de 4270 de lei cât a fost în februarie salariul net la nivelul întregii țări. Buzăul se află undeva la jumătatea clasamentului pe țară în ceea ce privește salariile, mai precis pe locul 23 după câștigul salarial mediu net.

Datele statistice mai arată că lefurile buzoienilor au crescut, în februarie, cu 0,8% comparativ cu luna anterioară și cu 15,3 % față de luna februarie 2022.

În industrie și construcții s-au plătit salarii peste media județeană, în vreme ce alte domenii nu s-au dovedit deloc rentabil. De pildă, buzoienii care lucrează în agricultură au primit, în februarie, printre cele mai mici salarii din țară.

”Câștiguri salariale nete peste media județului s-au înregistrat în industrie și construcții (3709 lei), sub media județului înregistrându-se în servicii (3331 lei) şi în agricultură, silvicultură și pescuit (2883 lei). Faţă de luna februarie 2022 câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,28 %, indicele preţurilor de consum a crescut în aceeaşi perioadă cu 15,52 %, rezultând o scădere a indicelui câştigului salarial real cu 0,21 %”, arată Direcția Județeană de Statistică Buzău.

Buzăul ocupă locul 42 la nivel național după câştigul salarial mediu net în agricultură, silvicultură şi pescuit, locul 19 după câştigul salarial mediu net în industrie şi construcţii și locul 33 după câştigul salarial mediu net în servicii.

În ceea ce privește numărul persoanelor angajate, în februarie efectivele de salariați au crescut cu 261 de persoane față de sfârșitul lunii și cu 1527 față de februarie anul trecut, ajungând la un total de 90.255 de salariați.

Numărul șomerilor era, la sfârșitul lui februarie, de 7755 persoane, din care 3245 (41,8 %) femei. Rata şomajului din februarie a fost de 5,5 %.