Actualitate SĂNĂTATE

MAI PUȚIN DE 3% DINTRE ROMÂNII VACCINAȚI SUNT DIN BUZĂU! Ce spun specialiștii DSP despre aceste cifre

Buzoienii au răspuns campaniei de vaccinare anti-COVID-19 pe măsura așteptărilor. O spun autoritățile de sănătate publică potrivit cărora ”populația are o mare adresabilitate pentru vaccinare” fapt care este dovedit și prin faptul că Buzăul a folosit aproape toate dozele de vaccin primite până acum.

”Din 4 ianuarie și până acum, la Buzău au fost vaccinate 17.740 de persoane, atât cu prima doză cât și cu cea de-a doua”, a spus Adina Moiseanu, coordonatorul campaniei de vaccinare la Buzău.

Cifra reprezintă 2,4% din totalul românilor vaccinați, în condițiile în care în România au fost imunizate 734.928 de persoane.

Totuși, autoritățile de sănătate publică se declară mulțumite de rezultatul campaniei de vaccinare laBuzău.

”Dozele primite au fost administrate corect în toate centrele, nu am întâlnit nicio reacție adversă severă care să ne facă probleme, iar populația are o mare adresabilitate pentru vaccinare și acest lucru ne bucură”, a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP Buzău

10% dintre cei programați pentru AstraZeneca au refuzat serul

Un număr mai mare de refuzuri la imunizare a fost înregistrat de când a început vaccinarea cu serul AstraZeneca. Practic, vorbim de aproape10% din persoanele programate în ultimele trei zile au anulat rezervarea făcută pe platforma online.

”Din cele 553 de persoane programate online, 55 de persoane au renunțat, fie din motive medicale fie că nu au dorit să se vaccineze. Programările sunt până pe 13 martie și pentru rapel până pe 8 mai”, a explicat Adina Moiseanu.

Asta înseamnă că încă mai sunt doze disponibile, iar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani se mai pot programa.

”Până în prezent au fost comandate 840 de doze AstraZeneca, dintre care mai sunt 282 de doze. Astăzi se pot face programări pentru perioada 21 februarie  – 12 martie 2021”, a spus Adina Moiseanu.

Se schimbă strategia de vaccinare

Cum serul AstraZeneca este mai puțin cerut de români, s-a decis ca și pentru prima doză să fie din nou administrat serul Pfizer. Astfel că la Buzău deja au ajuns dozele necesare pentru ca imunizarea să se facă cu acest ser, cu mențiunea că el se adresează persoanelor peste 65 de ani.

”Am primit luni 1848 de doze de la Pfizer, iar astăzi am mai făcut comandă de încă 2.500. Începând de mâine vom putea face vaccinare pentru prima doză cu Pfizer în toate centrele, mai puțin în cel de pe Nicolae Bălcescu unde se va administra exclusive serul AstraZeneca”, a spus Carme Scântei, medic epidemiolog DSP Buzău.

Pentru rapel, județul Buzău va dispune de toate tipurile de ser.

Etichete