Actualitate SĂNĂTATE

Mărturia emoționantă a unei asistente care îngrijește bolnavi COVID de la începutul pandemiei: ”Valul 4 a lovit cel mai tare. Suntem epuizați, dar unii tot nu cred în virus. Alții plâng că nu s-au vaccinat, dar e prea târziu pentru ei”

sursa:Facebook

Coronavirusul lovește mai puternic ca oricând și face victime în rândul tuturor, fie că sunt oameni tineri, sănătoși, copii ori bătrâni. Inclusiv cadre medicale care au scăpat neinfectate în valurile trecute ale pandemiei sunt acum pozitive. Asta înseamnă că în spitale lupta se duce pentru un loc de internare, dar probleme majore sunt și cu forța de muncă. Pentru că infectări sunt și în rândul cadrelor medicale, cei care rămân în câmpul muncii trebuie să lucreze și mai mult și în condiții de stres extrem, generat de numărul mare de îmbolnăviri.

O asistentă care îngrijește bolnavi COVID de la începutul pandemiei, lucrând într-o zonă de foc, a acceptat să vorbească cu noi despre cum a lovit valul 4. E mai greu ca oricând, spune asistenta, care mărturisește, cu vocea tremurândă că parcă niciodată nu a fost atât de dificil și traumatizant cum este acum.

” Si noi, asistentele, și infirmierele și medicii suntem epuizați. Parcă nu mai avem putere să luptăm cu virusul, deși știm că trebuie. Suntem neputincioși în fața valului de infectări. E plin peste tot cu bolnavi, în secții, la Terapie Intensivă, în ambulanțe. Medicii trebuie să găsească soluții pentru cei în stare gravă. E prima dată în acest val când aud un medic căruia îi tremură vocea pentru că nu găsește un loc pentru un bolnav în stare gravă. Dacă în valurile trecute aveam unde ne trimite bolnavii în stare gravă, acum nu mai avem”.

Și ce e mai și mai frustrant, spune asistenta,  este că în timp ce halatele albe se chinuie să facă față unui val extrem de violent, sunt încă persoane care, deși ajung pozitive în spital, spun că virusul nu există.

” Încă sunt oameni care spun că nu există acest virus, că e o banală răceală. Sunt oameni care ajung la noi nevaccinați, care spun până în ultimul moment că suntem plătite să mințim.  Sunt și unii, nevaccinați, care regretă că nu și-au făcut vaccinul. Plâng. Pentru unii e  însă prea târziu”, mărturisește asistenta.

Cadrul medical, care de la începutul pandemiei lucrează într-o secție unde sunt tratați bolnavi COVID, are și un mesaj pentru buzoieni, în contextul exploziei cazurilor de coronavirus, dar și al estimărilor autorităților potrivit cărora cât de curând vom ajunge la 20 de mii de infectări pe zi.

” Oamenii trebuie să creadă în vaccin, să se imunizeze cât nu e prea târziu. Oamenii trebuie să înțeleagă că acest virus nu e o joacă. Cine nu crede să vină în locul nostru la spital măcar pentru o zi. E traumatizant ce am ajuns să trăim. Cadrele medicale sunt epuizate, suntem traumatizați de-a dreptul. Avem în secție oameni tineri, fără alte boli, care sunt loviți puternic de acest virus, oameni care stau pe două surse de oxigen pentru a putea respira. Plâng și se întreabă și ne întreabă dacă mai apucă ziua când vor putea părăsi spitalul. Acum, virusul e mai puternic ca oricând, afectează foarte repede organismul, chiar dacă ești tânăr, poate faci sport ori mănânci sănătos. Nu știi ce ți se întâmplă odată ce te-ai infectat”. 

Marți, 5 octombrie, România a înregistrat 15.037 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. Acesta este cel mai mare bilanţ zilnic de la începutul pandemiei. În ultimele 24 de ore, 252 de persoane au decedat. La ATI sunt internaţi 1.480 de pacienţi cu COVID-19. 407 copii cu COVID-19 sunt în spital, 22 dintre ei fiind la ATI.

La Buzău, au fost raportate marți 169 de îmbolnăviri și o reinfectare dar și 3 decese asociate infecției cu coronavirus.

Spitalul Județean Buzău este la capacitate maximă, toate locurile destinate bolnavilor COVID fiind ocupate.