Actualitate

Medici buni de plată în cazul Ciomu de Buzău. Daune de 250 000 de euro pentru buzoianul mutilat în spital

Despăgubiri în valoare de 250 000 de euro pentru Costică Maroleanu, buzoianul căruia i-a fost amputat organul sexual din cauza unei culpe medicale, caz înregistrat în urmă cu mai bine de 10 ani la Spitalul Județean Buzău. Judecătorii Curții de Apel Ploiești au judecat apelul în acest caz și au venit cu o decizie finală.

Magistrații din Ploiești au admis apelul înaintat de Spitalul Județean Buzău după ce magistrații din Buzău au dispus, anul trecut, ca fostul pacient al unității medicale să primească despăgubiri de 500 000 de euro. Judecătorii Curții de Apel Ploiești au stabilit, însă, reducerea la jumătate a daunelor, dispunând, în final, plata unor despăgubiri în valoare de 250 000 euro. Decizia luată joi, 29 februarie, de instanta din Ploiești este definitivă.

“ • obligă partea responsabilă civilmente S.C. UNIQA Asigurări S.A. să plătească părţii civile Maroleanu Costică suma de 10 000 euro cu titlu de despăgubiri pentru daune morale, conform polițelor de asigurare încheiate cu inculpații Andone Constanța și Coliof Iulian (pentru fiecare inculpat în limita a câte 5 000 euro);

• obligă inculpații Andone Constanța, Ciochină Iurie și Coliof Iulian în solidar și în solidar cu partea responsabilă civilmente Spitalul Județean de Urgența Buzău să plătească părţii civile Maroleanu Costică suma de 240 000 euro cu titlu de despăgubiri pentru daune morale. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. Definitivă.”  

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean, sumele stabilite de instanță drept daune vor trebui achitate de către medicii implicați în acest caz. Doar în cazul în care aceștia nu vor plăti, va deveni sarcina unității spitalicești.

“Urmare a hotararii instantei de judecata fata de sentinta initiala, cuantumul daunelor morale acordate a fost redus la jumatate, respectiv 240.000 de euro. Conducerea spitalului a solicitat de urgenta o intrevedere cu cei 3 medici implicati in acest caz pentru a le solicita plata sumei repective partii vatamate. In cazul in care medicii nu vor achita suma de bani, spitalul se va indrepta pentru recuperarea sumei de la medici, conform dispozitiilor legale, in cazul in care va fi executat pentru plata despagubirilor”, transmite Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău.

Reamintim, buzoianul Costică Maroleanu a ajuns la Spitalul Județean Buzău în iarna anului 2012, cu simptomele unei insuficiențe renale. În urma unei manevre greșite de montare a unei sonde urinare, i-a fost amputat organul sexual. Buzoianul s-a adresat instanței iar Judecătoria Buzău a decis că pacientul a fost victima unui caz de malpraxis. Costică Maroleanu a cerut inițial despăgubiri în valoare de 500.000 de euro, primind o sentință favorabilă în acest sens de la instanța de fond. La Ploiești, însă, instanță care are ultimul cuvânt de spus, cuantumul daunelor a fost redus la jumătate.