Sănătatea este scumpă și, deseori, inaccesibilă pentru mii de oameni care nu au un medic în proximitatea lor. Sunt localități întregi în care nu există un medic de familie, iar oamenii, având nevoie de o connsultație, trebuie să bată zeci, chiar sute de kilometri până la o policlinică sau la un spital. La Buzău, de exemplu, 11 comune nu au medic de familie. Localnicii sunt nevoiți să bată drumul până la Spitalul Județean, ceea ce face ca Urgențele se supraaglomereze. În plus, și aici lipsesc mulți medici specialiști, ceea ce duce la situații critice, cum a fost cea de la Cardiologie, vara aceasta. “În județul Buzău, de exemplu, profesează un singur medic pe specialitățile medicale: cardiologie pediatrică, neurochirurgie, hematologie, alergologie, iar pe reumatologie sunt înregistrați doar doi medici”, potrivit Colegiului Medicilor din România.
Situația deficitului de specialiști va fi analizată luni, 28 noiembrie, la Buzău, unde va ajunge președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ.dr. Daniel Coriu.
“Colegiul Medicilor din România continuă organizarea în teritoriu de întâlniri cu autoritățile și comunitatea medicală de la nivel local, pentru a identifica soluții și oportunități de dezvoltare a resursei umane din domeniul sanitar în concordanță cu nevoile populației și ale pacienților de la nivelul fiecărui județ. Luni, 28 noiembrie, reprezentanții Colegiului Medicilor din România, alături de reprezentanți ai autorităților județene și ai comunității medicale din Buzău, vor discuta pe baza problematicii resursei umane. Acțiunile vor începe la ora 10:30, când reprezentanții CMR se vor întâlni cu membri ai comunității medicale din județul Buzău, la ora 12:00, se va desfășura o întâlnire cu autorități de pe plan județean și local, iar de la ora 13:30 se va organiza o întâlnire cu reprezentanții mass-media”, se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Medicilor.
Oficialii de la București vor discuta cu reprezentanții medicilor din Buzău și cu autoritățile locale, în încercarea de a găsi soluții pentru rezolvarea problemelor din sistemul de sănătate. Un alt punct care se va afla pe ordinea de zi va fi înființarea unui centru medical de permanență în municipiul Buzău, o măsură care ar veni atât în sprijinul buzoienilor care au nevoie de ajutor medical, cât și al medicilor de la UPU, suprasolicitați în fiecare zi.
“Adesea, personalul medical face alegerea de a-și desfășura activitatea cu precădere în marile orașe – de multe ori aceste localități sunt și importante centre universitare în medicină – sau să profeseze în sistemul privat ori chiar de a se muta în străinătate. Ca urmare, mai ales în teritoriu, apar scăderi ale resursei umane – medici – în special în localitățile administrative de tipul satelor și comunelor, dar sunt situații când și la nivelul reședințelor de județ sunt probleme cu numărul insuficient de medici pe anumite specialități medicale. Astfel, întâlnirile, precum cea care se va organiza luni la Buzău, au rolul de a explora alături de factorii locali posibilitățile aflate la îndemână pentru a asigura existența unui sistem sanitar calitativ și cât mai complet la nivel județean. De asemenea se va discuta și despre situația centrelor de permanență.”
Demersurile înființării unui centru de permanență în municipiul Buzău au fost inițiate de senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu. În ultimele luni, parlamentarul buzoian a purtat discuții cu autoritățile locale și județene, dar și cu medicii din Buzău care ar putea face echipă la un viitor centru. În ce stadiu se află proiectul, citiți AICI.
Adaugă comentarii