Actualitate

Mega-proiect de promovare turistică a României, finanțat prin PNRR. Ce obiective din Buzău ar putea ajunge pe listă

foto: castrul roman de la Pietroasele

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are în pregătire un amplu proiect de promovare turistică a României, ce va fi finanțat prin Planul Național de Reziliență și Redresare. Vor fi 12 rute turistice și culturale care vor cuprinde sute de obiective din toată țara, care vor fi promovate, iar unele chiar restaurate. Rutele tematice vor include obiective extrem de valoroase, dar care sunt, în mare parte, necunoscute publicului larg.

Principalii turiști vizați sunt cei străini, care, astfel, ar avea șansa de a descoperi România altfel decât până acum.

”Dorim să aducem turiștii străini în România. Suntem convinși că acest rute culturale vor atrage și mai mulți turiști și, prin aceste rute culturale, ne propunem să ducem turiștii și acolo unde nu au fost încă. Ne propunem ca, până în 2026, să creștem cu 50% numărul turiștilor străini care vin în România, motiv pentru care, pe lângă aceste promovări, restaurări, va trebui să creștem și nivelul serviciilor oferite turiștilor. Avem studii care spun că turiștii vin în România, dar nu știu ce să facă aici, și problema noastră cea mai mare este că nu cheltuie suficienți bani. Deci, noi va trebui să venim cu niște servicii, și aici mă uit la autoritățile locale, ca să-i facem să cheltuiască: să avem cazare, să avem masă, să avem magazin de suveniruri ca să vină banii aici, în localitățile noastre, pentru că acolo este nevoie de regenerare”, a declarat, la Buzău, Csilla Hegedus, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Cele 12 rute tematice sunt:

 • Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate;
 • Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate;
 • Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate;
 • Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 de obiective promovate;
 • Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate;
 • Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;
 • Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate;
 • Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate;
 • Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate;
 • Ruta cetăților – 30 de obiective promovate, 5 cetăți restaurate;
 • Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării);
 • Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiționale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradițională.

Unele dintre obiectivele promovate prin cele 12 rute turistice vor fi din Buzău. Lista nu a fost definitivată încă, dar ar putea include, printre altele, castrul roman din Pietroasele și oferta gastronomică a Ținutului Buzăului.

”La nivelul județului Buzău sunt niște obiective. Este castrul roman de la Pietroasele, sunt identificate câteva biserici de lemn din Bălănești, Cătina, Bisoca, pe ruta culelor – Cula Săpocii, iar pe traseul gastronomiei tradiționale, că tot intrăm cu Ținutul Buzăului – Patrimoniu UNESCO putem să ne gândim și la Ținutul Buzăului. Deci avem niște posibilități, pentru că au rămas niște locuri nealocate și să putem să ne înscriem cu toate documentele necesare”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Bugetul alocat prin PNRR pentru rutele tematice este de 103,5 milioane euro.