Actualitate

MICA REGIONALIZARE DE SUD-EST. Asociere Buzău-Prahova-Vrancea pentru atragerea de fonduri europene. Drumul Vinului și podgoriile de la Dealu Mare, pe lista proiectelor comune

Autoritățile din Buzău, Vrancea și Prahova și-au dat mâna pentru ca împreună să atragă fonduri europene pentru diverse proiecte, pornind de la drumurile care leagă cele 3 județe, până la obiective turistice sau promovarea unor tradiții locale.

Consilierii din fiecare județ s-au reunit în ședință, la finele săptămânii trecute, și au  aprobat câte un proiect de hotărâre privind încheierea unui acord de parteneriat între cele 3 județe, în vederea realizării unor Investiții Teritoriale Integrate. În baza acestor parteneriate, specialiștii din fiecare județ s-au întâlnit pentru discuții pe tema proiectelor care vizează toate aceste județe și care vor fi propuse pentru finanțare europeană, bugetul avut la dispoziție fiind de circa 1 miliard de euro.

“Este un ITI nou, mai funcționează în țară două, cel din Tulcea-Delta Dunării, și în Apuseni. Și pentru a putea Ministerul Fondurilor Europene să prezinte la Comisia Europeană în zilele următoare, programele și proiectele pentru care am putea să accesăm fonduri europene, în primul rând a fost asocierea pentru că numai așa putem să facem acest lucru, apoi, în urma discuțiilor avute cu cei 2 președinți de CJ din Vrancea și din Prahova, specialiștii noștri din Direcțiile de Dezvoltare și Fonduri Europene se vor întâlni și vom putea să creionăm proiecte de dezvoltare durabilă pe care le vom trimite Ministerului Fondurilor Europene care, la rândul său, le va depune la Comisia Europeană pentru a obține fonduri.”, a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Autoritățile județene din Buzău spun că prin această asociere vor putea fi obținute fonduri europene cu care vor fi realizate diverse proiecte. De pildă, Drumul Vinului și vestitele podgorii de la Dealu Mare ar putea fi promovate, la fel și pensiunile din județ dar și alte obiective care ar aduce în Buzău un număr însemnat de turiști.

“În afară de fonduri pentru UAT-uri, aici vor fi fonduri și pentru dezvoltarea economică a zonei, deci și pentru întreprinzători particulari: fie persoane fizice, fie societăți. Deci, se pot accesa într-un mod integrat, de la pensiuni, până la infrastructură rutieră. De exemplu, ca și un proiect pe care putem să îl materializăm împreună cu județul Prahova: punerea în valoare a Drumului Vinului și a celebrelor podgorii de la Dealu Mare, cu Vrancea putem să dezvoltăm altele, și tot așa. Nu vorbim doar de infrastructura rutieră, ci și despre istoria locurilor.”    

Lista cu proiectele cu vor fi propuse pentru finanțare urmează să fie bătută în cuie în zilele următoare.

“A fost deja o întâlnire la Buzău între specialiștii care se ocupă de fonduri europene, am decis să delimităm zonele comune unde o să avem proiecte comune, să ne conectăm la realitățile din zonă. Mâine, 7 aprilie, va fi o întâlnire online între reprezentanții celor 3 județe și oficialii Ministerului Fondurilor Europene,pentru că în maximum o săptămână trebuie să depunem proiectele noastre de bugete pentru proiectele care vor merge la Comisia Europeană pentru aprobare.”, a declarat la Focus Tv, președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.