Actualitate

Nereguli în magazine, ilegalități printre crescătorii de ovine. DSV dă amendă după amendă

sursa foto: Fanatik

Au început controalele premergătoare sărbătorilor pascale, iar lista neregulilor descoperite de inspectorii Direcției Sanitar Veterinare este destul de lungă deși au trecut doar câteva zile de când au început verificările. Până acum au fost călcate de angajații DSV doar unitățile de alimentație publică, supermarketurile și hipermarketurile, iar 10% dintre punctele verificate au fost sancționate.

”Au fost aplicate 5 amenzi în valoare de 6500 de lei pentru neregulile găsite în unitățile de vânzarea cu amănuntul privind depozitarea, manipularea și etichetarea produselor specifice sărbătorilor pascale. Vorbim de nereguli care pot afecta cumpărătorii. De exemplu, dacă un produs nu este etichetat corespunzător ar putea fi un produs expirat sau un aliment cu probleme care pot produce diverse afecțiuni”, a spus Iulian Moca, purtător de cuvânt DSV Buzău.

Pe de altă parte, inspectorii DSV sunt prezenți alături de polițiști și în trafic unde controlează transportul de animale. Și nici bine nu au început verificările că au și depistat un bărbat care transporta ilegal 25 de miei.

”Este vorba despre un transport de miei, pe raza localității Rușețu. Șoferul nu avea nici documente legale care să-i permită transportul de animale și nici mașina nu era autorizată. Împreună cu șoferul s-a decis întoarcerea animalelor către locul de unde au fost cumpărate, mai exact în comuna CA Rosetti. În final, au fost aplicat cinci sancțiuni, respectiv atât șoferului, cât și celor patru proprietari ai animalelor pentru că mieii nu aveau crotalii și au fost vânduți fără documente legale și fără să fie anunțat medicul veterinar din localitate. Este vorba despre 5500 de lei. De asemenea, și colegii de la IPJ au aplicat alte amenzi”, a spus Iulian Moca.

Controalele vor continua, iar inspectorii DSV recomandă buzoienilor să cumpere produse specifice sărbătorilor pascale doar din surse autorizate și, foarte important, să solicite bon fiscal astfel încât, dacă sunt nereguli, să poată fi luate toate măsurile împotriva celor care au încălcat legea.