Actualitate

Noi analize pe probe prelevate de la roșiile din Glodeanu Sărat. Ce se întâmplă cu castraveții din solariile producătorilor

Castraveții cultivați în solariile celor 2 legumicultori din Glodeanu Sărat, unde s-au descoperit substanțe chimice peste limitele maxime admise, conform rezultatelor unei expertize ce a fost publicată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, nu au ajuns pe piață. Asigurarea a venit, seara trecută, în direct, la Focus TV, de la directorul Autorității Fitosanitare Naționale, Paulina Gabor.

Într-o intervenție în emisiunea Sens Direct, oficialul de la București a vorbit despre controlul efectuat marți la Glodeanu și rezultatele acestei acțiuni. Astfel, președintele Autorității Fitosanitare a mers să verifice solariile celor 2 cultivatori care ar fi folosit substanțe chimice în exces. A fost prelevată o probă din tomatele cultivate de unul dintre ei, tomate care, conform testelor efectuate în cadrul expertizei cerute de procurori, sunt bune de consum. Însă, proba a fost prelevată conform procedurilor, în condițiile în care producătorul, înscris în programul Tomata, se pregătește să iasă pe piață cu legumele.

“A fost un control oficial dat fiind faptul că unul dintre legumicultorii incriminați a notificat Direcția Agricolă Buzău că va urma să scoată legumele la comercializare. Conform prevederilor de aprobare a programului Tomata, potențialul beneficiar trebuie să notifice Direcția Agricolă pentru estimarea producției. De menționat că până acum legumicultorul respectiv nu a scos la comercializare produse pentru că n–au ajuns la maturitate. Astfel, am ajuns la unul dintre cei 2 producători, am inspectat cultura din punct de vedere fitosanitar, ne-am completat documentele specifice, am verificat registrul de evidență a tratamentelor și am prelevat o probă. În plus, colegii mei mai prelevaseră probe de la 5 cultivatori de tomate, înainte să ajung eu acolo. Mâine vor fi procesate, cel târziu luni vom afla rezultatele.”

În ceea ce privește cultura de castraveți, acolo unde s-au descoperit doze mari de substanțe chimice, nu a fost prelevată nici măcar o probă. Asta pentru că producătorul făcuse un anumit tratament la legume săptămâna trecută și abia după 14 zile pot fi luate probe pentru analize specifice. Un lucru este cert, spune directorul Autorității Fitosanitare, pe piață nu au ajuns castraveți din solariile celor doi legumicultori pentru că încă nu sunt la stadiul în care pot fi recoltați.

“Am luat o probă de la tomate, pentru că la castraveți nu se îndeplinea încă perioada de pauză. Făcuse tratament acum o săptămână și, conform etichetei produsului, nu era respectat timpul de pauză. Castraveții erau în perioada de repaus, nu puteam să preluăm probe pentru că viciam rezultatul analizelor. Și la cel de-al doilea producător vizat de ancheta procurorilor castraveții erau foarte mici și după tratament. A rămas ca spre sfârșitul săptămânii, joi sau vineri, să meargă colegii mei pentru prelevare de probe, atunci când legumele vor fi de dimensiuni adecvate consumului și va trece și perioada necesară după tratament.”

Autorul știrilor

Elena Petre

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Romanii nu au nici mama nici tata cand e vorba de bani, nu tin cont de nimic , nu au nici o limita . Nu sunt educati sa-i respecte pe ceilalti , numai ei si nevoile lor conteaza .
    Ce daca legumele lor sunt toxice si daunatoare sanatatii? Ce le mananca ei sau familia lor ? Ce daca provoaca boli ? Daca aduc bani , sunt bune !
    Eu sunt sigur ca toti legumicultorii , din toata tara , nu respecta nimic , calca totul in picioare pentru bani .