Actualitate SĂNĂTATE

(UPDATE) NOI CRITERII PENTRU INSTITUIREA CARANTINEI. În ce condiții va intra o localitate în carantină. Unde se înregistrează cea mai mare rată de incidență a cazurilor COVID

UPDATE: Premierul Florin Cîţu, ministru interimar al Sănătăţii, a revocat, miercuri seară, ordinul privind modificarea indicatorilor pentru stabilirea carantinei. Ordinul, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, a fost publicat doar cu o seară înainte în Monitorul Oficial şi a dus la demiterea ministrului Vlad Voiculescu, dar și a semnatarei.

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.

STIRE INITIALĂ: Criteriile care vor sta la baza carantinării unei localități au fost schimbate. De joi, 15 aprilie, vor trebui aplicate noile reguli scrise negru pe alb în ordinul ministrului Sănătății privind instituirea carantinei. Reguli care țin cont de mai multe aspecte, nu doar de rata de infectare, și, conform cărora, chiar și cu o rată de 3 la mie s-ar putea intra în carantină.


MedikaTv.ro scrie că noul ordin stabilește un punctaj clar, pe baza unei grile, în funcție de rata de infectare, numărul de teste efectuate dar și gradul de ocupare a paturilor ATI. Cu cât punctajul e mai mare, cu atât înseamnă că e mai gravă situația, iar localitatea aflată în vizor poate intra în carantină. Potrivit documentului, o localitate poate intra în carantină inclusiv dacă are o rată cumulată de infectare calculată pentru ultimele 14 zile de 3 persoane la mia de locuitori. Pentru zonele metropolitane și municipii, unde și populația este mai numeroasă, riscul de carantină începe de la 60 de puncte calculate conform noii grile, în timp ce restul localităților trebuie să aibă minimum 70 de puncte. Ieșirea din carantină se produce doar când rata de infectare scade sub 3 cazuri la o mie de locuitori.

“De mâine va trebui să analizăm și mai în detaliu cifrele din localități astfel încât să decidem dacă se impune carantina, sau nu. Regula spune că dacă gradul de ocupare a paturilor ATI în județ depășește 90% primim 10 puncte, dacă este sub 90% vom primi zero puncte. În ultima perioadă, gradul de ocupare la noi în județ a fost de aproape 100%. În baza propunerilor transmise de DSP, CJSU Buzău va hotărî dacă anumite UAT-uri vor fi carantinate. Vom încerca să găsim soluțiile de carantinare dar, în același timp, activitățile operatorilor economici să nu fie afectate.” a declarat în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, prefectul Silviu Iordache.

Prefectul de Buzău, Silviu Iordache, a subliniat, totodată că, în opinia sa, doar prin carantină se poate reduce numărul de infectări.

“Cred că doar cu reguli stricte nu se mai poate, pentru că s-a încercat în ultimele luni. Cred că doar prin carantinare se poate reduce numărul de infectări.”

prefectul Silviu Iordache

În Buzău, sunt 6 localități cu rată peste 3 la 1000 de locuitori. Cea mai mare rată- 5,22- se înregistrează la Gherăseni, unde crește de la o zi la alta numărul persoanelor infectate cu coronavirus. Dacă marți, la Gherăseni erau 13 cazuri, miercuri, 14 aprilie, sunt 17 și o rată de incidență de 5,22 la mie.

Tot în scenariul roșu, în județul Buzău se mai află Chiliile, cu rată 4,12 dar și municipiul Buzău, Pietroasele, orașul Pătârlagele și Tisău, cu rată cuprinsă între 3,04 și 3,66.