Actualitate

Nu a fost niciodată așa pustiu la Centrul de Transfuzii Sanguine din Buzău. La ce metode apelează reprezentanții unității pentru a mai încropi câteva pungi cu sânge

Situație critică la nivelul Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău. Numărul donatorilor a scăzut drastic în ultima lună iar stocurile de sânge se subțiază pe zi ce trece. Pentru a putea onora solicitările spitalelor și a ajuta persoanele aflate în stare gravă, care au nevoie de sânge, angajații centrului au ajuns să îi sune ei pe donatorii fideli și să apeleze la ajutorul lor pentru a sări în sprijinul bolnavilor.

De câteva luni numărul donatorilor a scăzut la Buzău, însă ca în ultima lună parcă nu a fost niciodată. De la începutul lunii noiembrie, abia dacă ajung 15 persoane pe zi pentru a dona sânge. În aceste condiții, stocurile se subțiază văzând cu ochii, în timp ce solicitările spitalelor sunt din ce în ce mai mari.

“Din păcate, începând cel puțin cu 1 noiembrie, numărul donatorilor a scăzut drastic și, astfel, și stocul de produse de sânge. Au fost zile în care am avut chiar și 14 donatori, ceea ce ne împiedică la un moment dat să putem să asigurăm cel puțin urgențele pentru spitalele din Buzău, ce să mai vorbim despre ajutorul pe care trebuie să îl dăm spitalelor din București”, a declarat pentru șansanews.ro directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, dr. Adriana Crăciun.

Au fost cazuri în care reprezentanții centrului nu au avut altă soluție decât să îi sune ei pe donatorii fideli și să îi roage să vină să doneze sânge pentru a putea ajuta un pacient aflat în stare gravă, în spital.

“Stăm destul de prost la stocurile de sânge cu RH negativ, grupe rare, B3 negativ, AB4 negativ. Am făcut eforturi deosebite și vreau să le mulțumesc acelor donatori care au fost sunați, au primit mesaj din partea nostră și au venit să doneze. Suntem, într-adevăr, în situația în care atunci când vedem că stocurile sunt foarte limitate și avem cereri pentru anumite grupe, să sunăm donatorii. Avem bucuria să vedem că sunt mulți oameni care atunci când primesc un mesaj de urgență de la noi vin să ne ajute. ”

În plus, conducerea Centrului de Transfuzie a apelat și la sprijinul autorităților. Rezultatul: o mobilizare impresionantă a militarilor din județ. Joi, 70 de tineri de la Școala Boboc au trecut pragul centrului de transfuzie, iar astăzi alte zeci de cadre militare au făcut același gest pe care nu ezită să îl facă ori de câte ori e nevoie de ajutor.

Iar sâmbătă va veni rândul angajaților Prefecturii Buzău să doneze un strop de sânge pentru cei a căror viață depinde de o transfuzie. Centrul din Buzău va fi deschis în prima zi de week-end între orele 9:00 și 12:00, timp în care va fi primit orice buzoian care vrea să salveze o viață printr-un gest extrem de simplu.

“Donarea este necesară, este sigură și să nu uităm că sunt multe cereri din partea spitalelor în această perioadă, și atunci rog buzoienii să încerce să ia exemplul oamenilor care vin și donează de fiecare dată și au văzut că lucrurile sunt sigure, că nu li se întâmplă nimic atunci când vin să doneze și că într-adevăr ajută foarte mult, mai ales că sunt foarte mulți pacienți în spitale care au nevoie de ajutor iar noi, dacă avem stocuri limitate, putem ajunge în imposibilitatea de a onora comenzile spitalelor.”