Actualitate

O fetiță s-a aruncat de la etaj după ce învățătoarea a încuiat-o în clasă, din greșeală. Psiholog buzoian: ”Copiii nu percep riscul. Trebuie învățați în familie și în școală cum să reacționeze în situații limită”

Un incident uluitor petrecut într-o școală din Tecuci, județul Galați, unde o fetiță de 6 ani încuiată din greșeală în sala de clasă și care, intrând în panică, s-a aruncat de la etaj, vine să atragă atenția asupra necesității ca cei mici să fie învățați să reacționeze în situații neobișnuite. Un cunoscut psiholog din Buzău atrage atenția părinților asupra unui fapt care poate duce la astfel de situații ca cea de la Tecuci, dar care poate fi evitată dacă fie la școală, fie acasă, copiii sunt îndrumați și învățați cum să se comporte atunci când sunt puși în fața unei situații limite, dar și dacă li se vorbește de riscuri și pericol. Psihologul atrage atenția că, cel puțin copiii de vârste mici, nu au temeri prea mari, nu conștientizează ce reprezintă pericolul și atunci pot fi în stare să facă lucruri care îi pot expune unor riscuri mari, atunci când sunt nesupravegheați.

Joi, o fetiță de 6 ani, elevă în clasa pregătitoare, la Școala „Elena Doamna”, s-a aruncat de la etajul 1 al unității de învățământ după ce a fost încuiată în clasă, din greșeală. Din fericire, fetița a fost prinsă de o altă învățătoare iar în cădere a suferit doar leziuni minore la un picior. Cazul este uluitor

Incidentul s-a produs la Şcoala “Elena Doamna” din Tecuci. La încheierea orelor, învăţătoarea i-a aliniat pe copii câte doi pentru a-i conduce afară, unde îi aşteptau părinţii. La un moment dat, o fetiţă ar fi revenit în clasă, fără ca învățătoarea să observe. Cadrul didactic ar fi încuiat ușa, fără să știe că fetița a rămas în clasă, continuându-şi traseul cu ceilalţi copii către ieşire. Când s-a văzut singură în clasă, cu ușa încuiată, eleva respectivă a intrat în panică. Ea s-a urcat pe pervazul ferestrei și s-a aruncat de la etaj. Noroc cu o altă învățătoare care a observat-o pe fetiță la geam și a sărit să o prindă.

„La finalul orelor de curs, doamna învățătoare a însoțit elevii către elevii din școală, a scos elevii pe hol, însă un elev i-a distrat atenția. Doamna s-a aplecat asupra lui, iar eleva respectivă, fără să fie văzută, s-a întors în sala de clasă. Doamna a încuiat ușa clasei, neștiind că eleva este acolo și și-a continuat traseul cu ceilalți elevi. Eleva s-a speriat când s-a văzut încuiată în clasă, a folosit scaunul de la catedră și a deschis geamul și a sărit. În acel moment, o altă doamnă învățătoare a ieșit din școală și a prins fetița.” a declarat pentru Focus Fm, inspectorului general al ISJ Galaţi, Gina Brânzan.

Căderea a fost atenuată. Fetiţa s-a rănit la un picior, fiind dusă la spital, dar nu a rămas internată. Vineri, a revenit la școală, participând la cursuri alături de colegii săi. După incidentul de ieri, conducerea Inspectoratului Școlar Judeţean Galaţi a declanşat o anchetă la școala din Tecuci. Conform şefului ISJ Galaţi, cadrul didactic vizat de anchetă este unul care nu are abateri şi este foarte afectat de incidentul petrecut.

„Fetița s-a lovit la picior. I s-au făcut investigații. Astăzi este la școală, deci participă la orele de curs. Nu a fost internată, a fost însoțită de părinți la spital pentru investigații. În acest moment, la școala din Tecuci se află o echipă a Inspectoratului Școlar. Tot din ce ne-a spus doamna director, în cursul acestei dimineți, mama a vorbit cu  psihologul școlii și așteptăm și concluziile colegilor noștri.”

Psihologii spun că modul în care a reacționat fetița de 6 ani, alegând să sară de la fereastră când s-a văzut singură în clasă, este tipic minorilor, care nu conștientizează riscul la care se expun. Copiii, spun psihologii, acționează din impuls și nu se gândesc decât cum să scape mai repede din acea situație. De aceea, trebuie acordată o atenție deosebită celor mici, atât în familie, cât și la școală. Copiii trebuie învățați cum să reacționeze în momentul în care se află într-o diferită situație.

„Copiii de la vârsta de 6-7 ani, până în vârsta de 18 ani, nu percep riscul, ca atare nu și-l asumă. Fetița a căutat o modalitate de a scăpa dintr-o situație limită care-i dădea o frica si o anxietate. Pentru ei pericolul trebuie rezolvat imediat. Ca atare, acționează la nivel de impuls, ceea ce s-a întâmplat și cu această fetiță. Văzându-se singură în clasă, primul impuls a fost să scape din situație, fără să se gândească că arucându-se de la etajul I s-ar putea răni mai tare. Nu s-a gândit că metoda de a striga pe cineva sau de a bate în ușă era mult mai sigură. Copiii trebuie învățați cum trebuie să reacționeze la anumite situații. Asta se învață și în școală, dar și în familie.” a declarat pentru Focus Fmm psihologul Mihaiela Avramescu.