Actualitate

(P) 4 moduri în care pandemia covid-19 a influențat industria modei

V-ați întrebat vreodată dacă și cum, a afectat această pandemie globală industria modei? Cu atât de multe industrii și persoane afectate de covid-19, ar fi de-a dreptul ciudat dacă lumea modei nu s-ar regăsi printre ele.

În acest articol, dezvăluim modul în care industria modei a fost afectată de pandemie și de lockdown-ul ulterior, modul în care se adaptează și avansează. De asemenea, vom analiza modul în care unele branduri de modă se luptă să supraviețuiască, în timp ce altele au găsit modalități de a prospera mai mult ca niciodată.

Sfârșitul sezonului de mijloc al modei

Unul dintre susținătorii modei fără anotimpuri este Alessandro Michelle, directorul creativ al Gucci. Alessandro dorește să pună capăt colecțiilor de modă de sezon de mijloc prin reducerea numărului de spectacole de la cinci la două în fiecare an. El vede, de asemenea, un viitor în moda fără gen, având în vedere impactul său pozitiv asupra oamenilor și asupra mediului.

Într-un anumit sens, ideea lui Alessandro are sens. Fiecare sezon de modă necesită o mulțime de oameni pentru a funcționa. Aceste evenimente necesită jurnaliști, croitori, designeri și chiar acum, acesta este un număr masiv de indivizi într-un singur spațiu. A face acest lucru, din nou și din nou, pentru a defila câteva rochii elegante, de mai multe ori pe an, nu este fezabil, din nou, cel puțin pentru moment. Renunțând la ritualul tradițional al modei, Gucci va provoca, fără îndoială, valuri în întreaga industrie.

Vitrine digitale – noua normalitate

Un sondaj McKinsey despre opinia consumatorilor, efectuat în aprilie, a demonstrat o scădere semnificativă a intenției consumatorilor de a cumpăra. Cu toate acestea, acest lucru a fost diferit pentru canalele offline și online. În Europa și America de Nord, conform sondajului, intenția de cumpărare a scăzut între 70% și 80% în offline și 30% și 40% în online. În mod similar, 74% dintre consumatorii chinezi declară că au evitat centrele comerciale.

Este de la sine înțeles că cumpărăturile digitale de modă sunt modul în care oamenii vor obține cea mai mare parte a hainelor și accesoriilor lor noi, cel puțin în următorii doi ani. De la haine pentru call-uri Zoom la rochii elegante ieftine, online a devenit noul mediu propice pentru cumpărături.

Odată cu revenirea valului covid-19, lockdown-urile au reintrat în vigoare în multe părți ale globului. Cel mai mare impact va fi resimțit de magazinele fizice, deoarece mulți clienți rămân temători să intre în spații comerciale mari. Mai mult, chiar și în țările în care cumpărăturile directe sunt încă permise, brandurile pivotează rapid către vânzările digitale, mai ales dacă vor să rămână profitabile.

Moda sustenabilă este în plină ascensiune

Ultimele cercetări arată că cererea de modă sustenabilă va deveni mai mare ca niciodată. În zilele noastre, consumatorii înțeleg pagubele provocate de moda rapidă și că resursele sunt din ce în ce mai puține. Irosința și cruzimea nu le mai convin cumpărătorilor de modă și, dacă designerii vor să facă profit, trebuie să se schimbe acum.

Unul dintre cele mai bune exemple de design sustenabil vine de la tânăra creativă, gânditoare, Olivia Oblanc. În ultimii cinci ani, Olivia a fost un proponent cheie pentru sustenabilitatea în modă. În calitate de designer conștient, se asigură întotdeauna că creațiile sale sunt realizate din punct de vedere etic și fezabile din punct de vedere economic.

Cu toate acestea, nimeni nu este sigur ce ar putea aduce viitorul, în ceea ce privește resursele și cum va avea impact asupra industriei modei. Acest sentiment de incertitudine este cel mai puternic factor pentru a investi în modă durabilă.

Conștientizare și implicare sporită

Orbită de stil și de luminile covorului roșu, industria modei a câștigat reputația de a fi distanțată și deconectată de realitățile acestei planete. Mediul, resursele, cruzimea, poluarea, sclavia modernă nu i-au preocupat prea mult pe cei din vârful lanțului trofic.

Desigur, este greu să privești în jos atunci când gâtul este îndoit înapoi sau ochelarii ți-ar putea cădea de pe față. Cu toate acestea, cu toate părțile sale negative și tragice, sosirea pandemiei a inițiat o schimbare pozitivă. Branduri mari, precum Ralph Lauren, Kenneth Cole, Burberry și Chanel, au participat la eforturi de ajutorare.

Istoria arată că industria modei acționează doar atunci când au loc evenimente care schimbă lumea. Rana Plaza, Jungla Amazoniană, incendii australiene și acum, cu mișcarea #BlackLivesMatter. A fost nevoie de un alt eveniment care schimbă lumea pentru ca industria și mass-media să înceapă să recunoască și să promoveze designerii de culoare.