Actualitate

Persoanele cu dizabilități primesc bani de la Guvern pentru tehnologii și dispozitive asistive

sursa foto: profit.ro

Persoanele cu dizabilități vor putea beneficia de o serie de noi facilități, care au ca scop adaptarea și integrarea lor în societate și pe piața muncii. Un proiect special a fost anunțat recent de premierul Nicolae Ciucă, potrivit căruia persoanele cu dizabilități pot beneficia de un sprijin de 5000 de euro pentru achiziția de dispozitive sau tehnologii care să le ajute să ducă o viață cât mai apropiată de normal, la fel cu a oamenilor care nu suferă de vreo dizabilitate. Este vorba despre alte dispozitive decât cele ce pot fi achiziționate prin Casa de Asigurări de Sănătate și care, în general, au costuri destul de ridicate, mai ales că sunt de ultimă generație.

“Am decis mai multe măsuri menite să sprijine categoriile sociale cele mai afectate, inclusiv persoanele cu dizabilităţi. Măsurile noastre vizează şi facilitarea accesului pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi. Avem, în această privinţă, un proiect special prin care persoanele din această categorie beneficiază de un sprijin în valoare de 5.000 de euro pentru a-şi achiziţiona dispozitive şi tehnologii asistive şi tehnologii de acces, altele decât cele finanţate prin Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Accesul la tehnologia asistivă reprezintă o şansă în plus pentru orice persoană cu dizabilităţi care îşi doreşte un loc de muncă”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, președinte al Partidului Național Liberal.

În plus, premierul a mai anunțat că în PNRR este prevăzută suma de aproximativ 197 de milioane de euro care va fi direcționată către proiecte de infrastructură socială pentru persoanele cu dizabilităţi, digitalizare, dar și pentru integrarea acestei categorii de persoane pe piața muncii. a persoanelor inactiv şi lucrătorilor defavorizaţi.

“Pe lângă accesul la servicii de sănătate şi sociale, accesul pe piaţa muncii este extrem de important pentru o bună parte dintre persoanele cu dizabilităţi care au capacitatea de a desfăşura anumite activităţi. Fiecare are nevoie să i se ofere o şansă. Am văzut numeroase exemple de oameni care şi-au depăşit limitele, care nu s-au lăsat înfrânţi de dizabilităţile care le marchează viaţa şi au reuşit să-şi croiască un drum de succes.
Am tot respectul pentru ei şi sunt sigur că astfel de exemple pot fi multiplicate prin solidaritate din partea societăţii şi mai ales implicare din partea autorităţilor şi a factorilor decizionali. Aceasta este abordarea pe care o susţin în calitate de prim-ministru şi prin măsurile pe care le adoptăm în cadrul Guvernului. Ne-am început mandatul prin adaptarea cadrului instituţional la cerinţele şi standardele europene în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Am dorit să asigurăm persoanelor cu dizabilităţi participarea deplină şi efectivă, bazată pe libertatea de decizie, în toate domeniile vieţii şi într-un mediu accesibil şi rezilient”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.