Actualitate

Pesta porcină se răspândește în tot județul. Autoritățile se așteaptă la și mai rău de atât. Ce spun crescătorii

 Pesta porcină africană se extinde repede și sigur în tot județul Buzău.

Încă trei focare de boală au fost confirmate, miercuri: la Arcanu, în comuna Scutelnici, la Vâlcelele și Balta Albă. Este vorba despre gospodării în care toți porcii vor fi sacrificați după depistarea virusului.  Tot miercuri, a început și acțiunea de eutanasiere a celor peste 8300 de suine din ferma de la Glodeanu Siliștea, acolo unde e cel mai mare focar de boală  din județul Buzău.

Sunt în acest moment, 23 de focare de boală. Iar dacă până acum, cele mai multe cazuri erau concentrate în zona de câmpie a județului, multe  spre Ialomița, acum virusul a ajuns înspre limita cu județul Vrancea. Semn că boala se răspândește cu repeziciune, peste tot în județ, provocând mari pagube fermierilor și gospodarilor.

” Pe raza UAT Pogoanele sunt cele  mai multe focare, iar pe lângă focare sunt și exploatații de contact. Deci, în zona de SE a județului, Pogoanele, e fruntașă, Padina, Largu, Luciu și la Săhăteni sunt exploatații de contact într-un număr mare. Ne așteptăm să crească și numărul focarelor, având în vedere faptul că majoritatea  crescătorilor nu respectă întocmai toate normele de biosecuritate în privința porcilor” a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor au și o explicație a cazurilor de pestă care parcă nu se mai termină.              

” A început să se mute și către partea de nord a județului, adică limita cu Vrancea. Noi aveam toată zona de câmp, de focare, toată zona de S-E, adică Glodeanu Siliștea, Glodeanu Sărat, Amaru, practic cuprinde toată zona de câmp. Acum au apărut cazuri și în zona Râmnicu Sărat, cam toată limita cu Vrancea. În prezent, sunt 23 de focare active, unul fiind într-o exploatație comercială. Având în vedere că toate exploatațiile sunt în zona de câmp, anul trecut a fost un an secetos, o pedologică nemaiîntâlnită, iar din cauza COVID-ului oamenii nu au mai ieșit din casă, mistreții au murit în câmp, ei nu au mai fost găsiți de către responsabilii fondurilor de vânătoare, probabil că au intrat în putrefacție, virusul s-a cantonat în sol și cum au recoltat oamenii furaje, virusul s-a răspândit. Deci, este posibil ca sursa de contaminare să fie din câmp, furaje recoltate cu virusul cantonat în sol, cu virusul chiar și de anul trecut”.

La rândul său, Dan Ivașcu, deținător al mai multor ferme din Buzău,  spune că șobolanii pot fi un factor major în transmiterea virusului, iar pentru eradicarea rozătoarelor nu s-ar face nimic

” Sunt mulți factori care contribuie. În primul rând nu se face nimic pentru a stopa migrarea șobolanilor dintr-o fermă în alta sau dintr-o gospodărie în alta, acesta e principalul vector de a transmite pesta. ANSVSA are rol important și ar trebui să organizăm  întâlniri la nivel județean pe această temă din ce în ce mai multe și cu o aplicație pe un cadru din ce în ce mai larg”.

În prezent, România importă circa 70 la sută din carnea de porc care se vinde pe piața națională. Prea mult, iar pentru asta trebuie găsite soluții, mai spune Ivașcu, astfel încât creșterea suinelor să fie permisă în număr mai mare și în gospodării, cu respectarea normelor de biosecuritate:

”Importăm undeva la peste 70% din necesarul de carne de porc pe care îl avem în România, ceea ce este dezastruos pentru siguranța alimentară a populației, a poporului român în primul rând. Nimeni nu s-a ocupat de acest lucru și dacă se întâmplă ceva la nivel global, cum a fost acea stare de urgență anul trecut, când s-au format acele coridoare verzi, că dacă nu s-ar fi format am fi rămas fără produse alimentare în România pentru a hrăni poporul. Ar trebui să ne așezăm la masă toți factorii, atât decidenții politici, cât și noi, agenții economici, și împreună să găsim o soluție astfel încât să punem cap la cap toate resursele pe care le avem: cele 4 milioane de gospodării țărănești, exploatațiile comerciale, și împreună să lucrăm astfel încât să găsim cea mai bună soluție să stăvilim această răspândire a pestei porcine, care este o realitate”.

Anul acesta, printr-un ordin al ministrului Agriculturii, exploatațiile de până la 5 capete de porci grași au fost transformate în ferme necomerciale, fără posibilitatea de a crește scroafe care să fete purcei și fără drept de comercializare. Peste pragul de 5 capete, exploatațiile trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului.

Autorul știrilor

Cristina Sterian

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Înțeleg că Dan Ivașcu deține mai multe ferme în Buzău, dar nu văd să crescă și porci.
    Nu înțeleg, însă, cum a ”descoperit” el că șobolanii sunt ”principalul vector de a transmite pesta”.
    Asta, deoarece specialiștii de la OIE (Organizația mondială pentru sănătate animală), mai retarzi decât cei de la Buzău, încă n-au aflat acest lucru!

    Vă rog verificați informațiile pe care le faceți publice, pentru că astfel de ”știri” banalizează catastrofa numită ”Pestă porcină africană”, de-am ajuns, toată România, de la țăranul cu doi porci (poate și ăia doar amintire!) la fermierii industriali și de la `Nea Vasile` la autorități (ANSVSA, IGSU, MADR, guvern etc) să nu facă nimic mai mult decât să ”contabilizeze” focarele, fără nicio acțiune de conștientizare, prevenire, combatere etc.