Actualitate

Pictură impresionantă, într-o cramă din Buzău! Toți pereții au fost acoperiți cu scene din legenda Luanei (foto)

O atmosferă de poveste! Asta și-a dorit proprietarul unei crame din Cislău să simtă clienții care îi vor trece pragul. De aici la cea mai impresionantă lucrare realizată de Viorica Șerbănoiu, artist amator din Buzău, nu a fost decât un pas și sute de ore de muncă. Rezultatul: 60 de metri pătrați acoperiți cu scene desprinse din legenda Luanei, o pictură unică în Buzău și în țară.

Totul a început în septembrie anul trecut când, după mai multe discuții cu proprietarul cramei, alegerea temei – legenda Luanei- și câteva ore bune de documentare despre personajele cărora urma să le dea viață, în pictura ei, Viorica a trecut la treabă. 

”Dintre cele doua legende care circulă am ales-o pe cea în care se spune că Luana a fost o fata care a coborât pe pământ într-un car de foc și s-a îndrăgostit de un pământean (localnic)”, spune Viorica.

Proiectul a fost unul extrem de ambițios, atât prin tema aleasă cât și prin suprafața care urma să fie pictată, respectiv 60 de metri pătrați. Cu alte cuvinte, au urmat sute de ore de muncă, zile lungi la finalul cărora de sub pensula Vioricăi prindeau viață personajele din poveste.

”Legendele care circula sunt multe, unele fac legături concrete cu semnele din zona așezărilor rupestre, însă eu, în povestea mea pictată, m-am referit doar la povestea de dragoste și am reeditat-o, aducând-o spre locul acestei construcții. Așa, după ce am ilustrat-o pe Luana coborând pe Pământ, într-un car de foc, am transformat, în a doua scenă, carul în arcă. Asta ca s-o pot aduce pe malul râului de lângă complex și ca să ilustrez și cherhanaua de aici care are formă de arcă”, ne-a povestit Viorica.

În total, pictura se întinde pe  11 firide ale cramei, fiind cea mai mare lucrare realizată de talentata buzoiancă.

”Pictura cuprinde opt scene de poveste, plus încă 3 firide pe care vor fi montate televizoare și unde am pictat doar scene de legătură și, după cum se poate vedea în imagini, lucrarea punctează elemente reale împletite cu personaje mitologice, plus elemente din zona locației. Este cea mai mare lucrare a mea, ca suprafața, de până acum, dar are aceeași importanță, la fel de mare, pentru mine ca și un glob de Crăciun sau o pereche de pantofi”, a spus Viorica.

Întreaga pictură a fost realizată în patru luni.