Actualitate

Ploi, vijelii și…praf saharian! Surprizele vremii la început de aprilie

O nouă masă de aer tropical, încărcată cu particule de praf cu origine sahariană, ajunge în țara noastră. Este pentru a doua oară când se întâmplă acest lucru în ultima vreme. Doar că, spun meteorologii, praful saharian se va vedea cel mai bine în momentul în care va ploua. Ceea ce e foarte posibil să se întâmple, mai ales de vineri.

Potrivit meteorologilor, de azi vremea devine instabilă, iar câteva județe se vor afla inclusiv sub avertizare cod galben de ploi și vijelii. Județul Buzău nu intră sub incidența acestui cod, dar asta nu exclude posibilitatea să plouă.

”De vineri, în prima zi a celei de-a doua luni a primăverii, va fi instabilitate in cea mai mare parte a țării, ploile putând avea caracter torențial, cu cantități importante de precipitații în partea de nord-vest, vest și în zona montană”, a declarat directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

În aceste condiții, e foarte posibil ca praful saharian să poată fi observat cu precădere pe mașini și alte suprafețe, imediat după ploaie. Nu va fi o însă o concentrație mare de praf, spun meteorologii.

”Concentrațiile particulelor de praf ce ajung în țara noastră sunt mai reduse comparativ cu cele din sudul Peninsulei Italice și Balcanice, iar depunerile vor putea fi observate în principal în zilele cu ploaie începând de joi, în partea de vest, centru și nord a țării, apoi, izolat, și în sudul țării”, a mai spus directorul ANM.